Kapuśniak na kapuśniaczek
Jesień to okres gdy zupy są najcenniejszym kuchennym wynalazkiem. Grzeją od środka, odżywiają o nawilżają. Kapusta jest za to bardzo zdrowym jesiennym warzywem, dlatego warto jeść ją pod każdą postacią. Więc ja dziś proponuję jesienny kapuśniak.
Nasza dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona. Aby tak się stało, musimy codziennie zjadać minimum 500g warzyw dziennie. To nie jest tak dużo, jeżeli… podejdziemy do tematu w odpowiedni sposób. Ostatnio pisałam Wam o książce “Happy food” – w której autorzy zalecają zdrowy rozsądek. Nie pytaj mnie czy zdrowsza jest kapusta czy kalafior. Codziennie zjadaj warzywa z różnych grup! Zielone liście, kapustne, czerwone i pomarańczowe, cebulę lub czosnek itd, itp!
Kapuśniak i nie tylko
Gdy masz zapalenie piersi – przyłóż liście kapusty (w lodówkach na porodówce są niemal wyłącznie one). Spuchnięty staw po urazie – zrób okłady z kapusty. Chcesz być zdrowa / zdrowy? Jedz kapustę! Jest świetnym źródłem witaminy C, ale niestety traci ją gdy robimy z niej zupę – dlatego w urozmaiconej diecie powinna być i surowa lub kiszona kapusta. Pisałam już o tym, jak kapustę zakisić, pisałam też o soku z surowej kapusty. Dlatego dziś wersja jesienno – zupowa.
Gdy nasza dieta jest urozmaicona, to nie ma jednak większego znaczenia, czy zjemy ją w zupie czy na surowo, bo kapusta dostarcza nam wielu minerałów. Są to m.in.: mangany, potasu, żelaza, wapnia i cynku. Ma siarkę, która poprawia naszą odporność, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Ma w sobie rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, przeciwdziałając pękaniu naczynek, łagodząc miesiączki i poprawiając odporność.
Zadaniem moim jest zachęcić Was i przekonać do jedzenia warzyw w ogóle i na codzień. Nie chcę teraz pokazać kapusty, jako jedynego i wspaniałego panaceum (chociaż już starożytni Egipcjanie ją za taką traktowali). Chcę, żebyście komponując swoje codzienne menu pamiętali o tym, że warzywa to inwestycja w nasze zdrowie. Źródło składników biologicznie czynnych, które chronią nasz przed infekcjami, pomagają radzić sobie z zanieczyszczeniami powietrza, czy skutkami stresu. To dlatego uważa się m.in. rośliny krzyżowe, za tak ważne w prewencji nowotworów. A kapusta do krzyżowych należy!
DrukujKapuśniak na kapuśniaczek
Składniki
litr wywaru warzywnego
300–400g kapusty kiszonej
2 cebule
3–4 ziemniaki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
4 ziarnka pieprzu
2 łyżeczki majeranku
łyżeczka kminku
sól (niewiele – kapusta jest słona)
3 łyżki oleju
Instrukcja
1/ Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój i zeszklij na dnie garnka na oleju. Dodaj szczyptę soli.
2/ Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w grubą kostkę, dorzuć do garnka; przesmaż chwilę, następnie zalej wywarem. Niektórzy wolą marchewkę trzeć – wtedy dodaj ją poźniej, gdy ziemniaki będą niemal miękkie.
3/ Dodaj kapustę kiszoną, ziele angielskie oraz liść laurowy, pieprz i kminek.
4/ Gdy warzywa zmiękną, dopraw majerankiem.