Jak dbać o odporność
Jak dbać o odporność to temat rzeka. Nie jedna książka o tym powstała (ja też już pisałam o niej kiedyś) . Ale moje social mediowe wyznanie o tym, że postawiłam się w 2 dni na nogi wzbudziło zainteresowanie, więc dzielę się szczegółowym opisem.
Wiąże się to z pewnym zawstydzeniem i przerabiam ten wstęp po raz enty. Opisywanie o tym co mnie bolało krępuje mnie nieco, ale skoro chcę podpowiedzieć Wam jak zadbać o siebie, to muszę uchylić i rąbka tej zasłony.
Po pierwsze woda!
To jest absolutny hicior! Powiedziała mi o nim Iwonka Banaś – cudowna masażystka. Łapie cie katar, masz zatkany nos, kichasz raz za razem? Nalej do kubka gorącą wodę i wypij ją. Nie taką gorącą, aby poparzyć sobie usta, ale na tyle ciepłą, aby parowała, gdy ją pijemy. Takie 2 kubki dają natychmiastowy efekt!
Poza tym w ogóle w czasie infekcji (i nie tylko) trzeba dużo pić, pić, pić, pić wodę. Ale nie musi być już tak ciepła.
Moja historia
W zeszły wtorek popołudniu rozbolało mnie gardło, uszy, miałam dreszcze i ból głowy. Wypiłam napar z lipy (działa napotnie) i weszłam do łóżka. Spałam przez 3 godziny wybudzając się co jakiś czas i padając ponownie. Potem musiałam iść na spacer z psem, po powrocie zjadłam 2 kromki chleba z masłem, 4 ząbkami czosnku i szczyptą soli. Wzięłam dodatkową porcję kapsułek z liofilizowanymi warzywami i owocami, wypiłam kubek gojnika (zioło przywiezione z Grecji), wypłukałam gardło wodą z solą i poszłam spać.
W środę rano było jeszcze gorzej. Powiększone węzły chłonne, ból głowy, uszy, gardła i stan podgorączkowy. Najpierw 20 min płukałam usta oliwą z oliwek – sposób od Agnieszki Maciąg, potem dużo piłam gojnika z syropem z czarnego bzu, kolejna porcja kapsułek Juice+, kanapki z czosnkiem. Żeby wesprzeć organizm popijałam jeszcze domową kombuchę. Odwołałam wszystkie spotkania i pracowałam z łóżka drzemiąc co jakiś czas. Na noc napar z lipy, płukanie gardła, czosnek i … w czwartek wstałam zdrowa!
Oczywiście miałam taki komfort, że mogłam poleżeć w łóżku, mogłam rozsiewać aromat czosnku, miałam pod ręką gojnik, lipę, syrop z czarnego bzu oraz kombuchę i tak dalej.
Jak dbać o odporność
Jak pokazują badania, osoby z lepszą odpornością chorują rzadziej, a przede wszystkim krócej! I to jest najważniejsze. A dla dobrej odporności ważne jest przede wszystkim to, co jest w naszych jelitach.
– piję i jem naturalne probiotyki – zakwas z buraków i kombuchę, kiszonki;
– dołączam do mojej diety strączki, czosnek, cebulę, imbir;
– suplementuję kwasy omega 3 i witaminę D;
– jem jak najwięcej warzyw się da, a dodatkowo jem kapsułki z liofilizowanymi warzywami i owocami;
– piję poza wodą ziółka – skrzyp, pokrzywę, lipę, napar z owoców dzikiej róży, gojnik, czystek, zieloną herbatę (naprzemiennie);
– okresowo płuczę usta olejem;
– poza tym nawilżam dom, dużo ruszam się na świeżym powietrzu – polecam psy;
– dbam o sen w chłodnej sypialni i o uśmiech – bo on uspokaja i relaksuje, a to niezwykle ważne!
Beata
29 września 2020 @ 22:05
Czy poleca Pani żelki juce+ dla dzieci? Mam wrażenie, że mój 4 letni synek je za mało warzyw w ciągu dnia. Czesto ma katar. Może takie żelki uzupełniły by jego dietę i poprawiły odporność?