Obalanie dietetycznych MITów
Jakiś czas temu pisałam tu o frustracjach dietetyka, o tym, jak różne nowinki, wynalazki albo mody na jedzenie irytują mnie. W gronie moich znajomych jest jeden dietetyk, który wyczulony jest na wszelkie mity jeszcze bardziej – to dr Hania Stolińska, która w naszej fundacji postawiła sobie za cel obalanie dietetycznych MITów. Właśnie ukazała się jej książka na ten temat.
Obalanie dietetycznych MITów
Hania jest dietetykiem – praktykiem. Żywieniem pomogła wielu pacjentom. Taka praca dietetyka – praktyka jest niezwykle ważna. Dopiero w gabinecie dowiadujemy się, co stanowi problem dla pacjentów, czego nie rozumieją. Nam, po Uniwersytetach Medycznych, po zaliczeniu takich przedmiotów jak fizjologia, biochemia, fizjologia żywności, biochemia jest łatwo. Wiemy na pierwszy rzut oka czy ucha, co może mieć sens, a co jest zaprzeczeniem nauki. Gdy słyszę w głosie czyjegoś pacjenta zdziwienie, że nie leczę wszystkich sokiem z jakiegoś owocu, umiem wyjaśnić dlaczego.
To, że wierzymy w różne teorie, to nie jest przecież wstyd. Osoby, które przychodzą do dietetyka robią to właśnie dlatego, że nie wiedzą co i jak jeść. My jednak spotykamy się z takimi historiami, teoriami i pomysłami, które mają niektórzy w związku z jedzeniem, że często to budzi ogromne zdziwienie. M.in. dla tego powstała ta książka.
Zakłamane jedzenie
Książka Zakłamane jedzenie jest w zasadzie podręcznikiem dietetyki. Znając podstawy łatwiej weryfikować nowinki. Dr Hania Stolińska opisuje w niej poszczególne grupy produktów żywnościowych i związane z nimi pułapkami. Kolejny dział to opis fałszywych teorii żywieniowych oraz dział poświęcony superfoods, w których Hania się specjalizuje. Pomocne jest również wyjaśnienie różnicy pomiędzy poszczególnym typem badań – dzięki czemu będziemy mogli bardziej krytycznie spojrzeć na to, co czytamy. Jeżeli nie wiesz jak jeść, lub zaczynasz interesować się tym tematem, ale różnorodność teorii żywieniowych przyprawia cię o zawrót głowy – sięgnij po nią. Dla mnie ta lektura również była interesująca, chociażby krytyczny opis modnych diet.