Sałatka z buraków, szpinaku i fety
Zdrowa dieta to temat szczególnie chwytliwy, szczególnie na początku roku. Jednak nieustannie przypominam, że każdy posiłek, a wręcz każdy kęs oraz większość naszych zakupów, ma wpływ na to jakie mamy nawyki i w jaki sposób będziemy jeść sumarycznie. Owszem, sałatka z buraków, szpinaku i fety jest bardzo zdrowa. Pamiętajmy jednak o mechanizmie kumulacji – jeżeli raz zjesz szpinak, to on wiele dobrego w Twojej diecie i dla zdrowia nie zdziała. Jedząc szpinak 1-2 razy w tygodniu możesz zacząć czerpać z niego wszystko co najlepsze!
Szpinak podałam tu dla przykładu, ponieważ nie bez kozery (a może jednak) uchodzi on za symbol zdrowego jedzenia. Pełen jest (jak większość zielonych roślin) witamin i soli mineralnych a także silnych przeciwutleniaczy: luteiny i beta-karotenu. Jego liście bogate są szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B.
Szpinak
Szpinak jednoznacznie kojarzymy z żelazem. Dlaczego? Niegdyś, przez lata mówiono nam, że ma go bardzo dużo, następnie wycofano się z tego. Prawda zatem leży pośrodku. Początkowo dokonano błędnego zapisu (stało się to na skutek przesunięcia przecinka o jedno miejsce w lewo (bo szpinak ma 3 mg żelaza w 100g a nie 30). Kolejne wyjaśnienie tej pomyłki jest nieco inne, otóż w niemczech w 1870 lub 1890 odnotowano wartość ok 30 mg żelaza dla 100g szpinaku (ale suchego). I potem zapomniano, że w świeżym jest woda, która minerały poniekąd rozcieńcza no i błąd przepisywano.
Wydaje się, że natka pietruszki, która jest świetnym źródłem żelaza i ma go 5,6 mg na 100 g wyprzedza szpinak z jego 3 mg, ale za to ja jestem w stanie z łatwością zjeść 500g szpinaku (który po podgrzaniu traci nieco żelaza). Jednak nawet z połową tej ilości pietruszki miałabym problem – pęczek pietruszki to ok 40g. A nasza sałatka z buraków, szpinaku i fety jest z surowym szpinakiem, i można ją jeszcze posypać odrobiną siekanej natki.
Sałatka z buraków, szpinaku i fety
To wersja bardziej ‘fresh’, ale pieczony burak może być też składnikiem bardzo zimowego dania – z innymi pieczonymi warzywami.
DrukujSałatka z buraków, szpinaku i fety
Składniki
2–3 garście młodych liści szpinaku
2–3 pieczone buraczki (ok. 200g)
100 g fety (bardzo polecam Wam fetę wegańską)
łyżka prażonych pestek słonecznika
Sos:
2–3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka aceton balsamico
Instrukcja
Buraczki upiecz – ja najczęściej robię to przy okazji przygotowywania innych posiłków w piekarniku (około 30-40 min w 180, wszystko zależy od wielkości buraczków.
Szpinak umyj i osusz, wrzuć do naczynia. Pokrój buraczki i posyp go nimi. Buraczki można też pociąć na cienka plastry na mandolinie.
Pokrój w kostkę fetę (lub pokrusz palcami) na sałatkę, posyp prażonymi pestkami słonecznika.
Wymieszaj oliwę, musztardę i balsamico, polej sałatkę i jedz!
Notatki
Podsumowując, sałatkę można jeść od razu lub zabrać ze sobą na przykład do pracy. Jeżeli jednak chcesz część sałatki zjeść później, nie polewaj jej sosem od razu bo liście szpinaku zwiędną.