Szparagi z truskawkami i serem kozim.
Wiosna w pełni, sezon szparagowy trwa, a na straganach pojawiają się polskie truskawki. Nie mogę więc nie zachęcić Was do spróbowania jednego z moich ulubionych, wiosennych połączeń. Pieczone szparagi z truskawkami i kozim serem to przepis, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, wiosenne śniadanie lub lekki lunch.
Szparagi – sezonowe dobro.
Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko (maj-czerwiec), dlatego powinniśmy nacieszyć się ich dobrem. Te niepozorne warzywa są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, dzięki czemu usprawniają pracę jelit. Poza tym zawierają dużą ilość witaminy K, kwasu foliowego i innych mikro i makroelementów niezbędnych w codziennej diecie. Z innych, dobroczynnych mocy szparagów warto wspomnieć o ich działaniu antynowotworowym (dzięki obecności glutationu), przeciwstarzeniowym (neutralizują wolne rodniki) oraz przeciwzapalnym. Słowem – samo dobro!
Jak przygotować szparagi?
Sekret smacznie przygotowanych szparagów tkwi w ich obróbce. Najlepsze będą te pieczone, smażone na odrobienie oliwy lub przygotowane krótko na parze. Dobrze potraktowane szparagi powinny być miękkie i jędrne. Niezależnie od koloru, ważne jest odłamanie zdrewniałej końcówki każdego szparaga. Biała odmiana w przeciwieństwie do zielonej, wymaga dodatkowo obrania z łykowatej skórki.
Jeśli szparagi chcemy ugotować, zawsze róbmy to w pozycji stojącej tak, aby ich główki wystawały ponad gotującą się wodę. Białe szparagi będą gotowały się dłużej (do 15 minut), natomiast zielone zdecydowanie krócej. Najlepiej jeśli będziemy kontrolować sytuację, sprawdzając ich miękkość od czasu do czasu widelcem.
Szparagi z truskawkami i serem kozim
Ja i moi bliscy uwielbiamy pieczone, zielone szparagi. Kiedyś proponowałam Wam przepis na szparagi z wegańskim parmezanem, natomiast te podane z truskawkami i kozim serem to kwintesencja wiosny na talerzu! Kto ma ochotę spróbować?
DrukujSzparagi z truskawkami i serem kozim.
- Prep Time:10
- Cook Time:10
- Czas przygotowania:20
- Diet:Vegetarian
Składniki
szparagi zielone
truskawki
ser kozi
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Instrukcja
Szparagi umyj, osusz i ułam ich zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i oprósz solą oraz pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220* przez około 10 minut. Gdy szparagi zaczną się rumienić, to znak, że są gotowe.
W międzyczasie pokrój truskawki w kawałki, jakie lubisz. Gdy szparagi będą upieczone, obsyp je kawałkami truskawek i pokruszonym kozim serem. Proporcje szparagów, truskawek i sera dobierz do własnych upodobań i ilości osób. I już, smacznego!
Keywords: szparagi z truskawkami