Letnie orzeźwienie – lemoniada arbuzowa.
Lemoniada arbuzowa to przepis na letnie orzeźwienie. Jeśli potrzebujecie nawodnienia, lemoniada arbuzowa będzie strzałem w dziesiątkę! Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Choć arbuzy aż w 90 procentach składają się z wody, w ich wnętrzu znajdziemy duże ilości błonnika i witamin C i A, a także foliany, cholinę, beta-karoten, luteinę i witaminy z grupy B.
Arbuz – samo zdrowie.
Swój czerwony kolor, arbuz zawdzięcza likopenowi, naturalnemu pigmentowi, który jest świetnym przeciwutleniaczem. Zwalczając wolne rodniki, likopen chroni ciało przed niektórymi rodzajami nowotworów, np. rakiem macicy. Regularne jedzenie arbuza może również pomóc utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, a co za tym idzie – zapobiegać chorobom serca. Cytrulina zawarta w arbuzach reguluje ciśnienie krwi i zwiększa wydolność mięśni. Dzięki niskiej kaloryczności (około 30 kcal / 100g) i dużej ilości wody w składzie, arbuzy są doskonałą, letnią przekąską, dzięki której możemy wspomagać odpowiednie nawodnienie organizmu i poprawić jego wydolność.
Przekąska (nie tylko) dla dzieci.
Dzieciom z arbuza możemy przygotować z lizaki, nabijając kawałki na patyczek. Możemy też przetrzeć arbuza przez sito i dodając wody wyczarować szybką lemoniadę. Kilka lat temu podawałam przepis na arbuzowo-malinowe smoothie, nadal go polecam!
Lemoniada arbuzowa – przepis.
Poniżej znajdziecie przepis na lemoniadę arbuzową autorstwa Michała @personal_chef_warsow. Orzeźwienie gwarantowane!
DrukujLetnie orzeźwienie – lemoniada arbuzowa.
Opis
Przygotowanie arbuzowej lemoniady zajmie dosłownie kilka minut, a jej smak z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających!
Składniki
- arbuz 1kg
- 1 cytryna
- 3 l wody
Instrukcja
Arbuza przeciśnij przez bardzo drobne sito, dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Na końcu dolej wodę. Najlepiej smakuje podawana z lodem i jeśli masz ochotę – z listkami mięty.