Gotuj raz na cały tydzień
Gotuj raz na cały tydzień – czyż to nie jest marzenie wielu z nas? Gdy zobaczyłam książkę autorstwa Giny Homolki “Skinny taste. Meal prep – Gotuj raz na cały tydzień” nie mogłam jej nie wziąć do ręki! Autorka poza wieloma przepisami i pomysłami co i jak gotować, aby ułatwić sobie życie, daje też wiele pomysłów, o których ja szczerze mówiąc w ogóle nie pomyslałam chcąc sobie ułatwić życie.
Jedno, to mrożenie – i nie raz gotowałam więcej, porcjowałam i odkładałam do zamrażarki dania na później. Ale nigdy nie pomyślałam o zamrożeniu dania przed jego skończeniem. Niesamowicie inspirujący jest np. pomysł przygotowania większej ilości zapiekanki lub faszerowanych muszelek makaronowych. W ogóle autorka książki bardzo zachęca do chłodzenia, mrożenia i przechowywania żywności również w taki sposób. Nie mam wątpliwości, że jednorazowe obieranie, krojenie, układanie i mieszanie, aby przygotować danie na dziś i przyszły tydzień będzie o wiele efektywniejsze. A świeżo upieczona, zamiast opieczona potrawa może nas cieszyć swoją świeżością.
Meal prep – książka
Wszystkie dania okraszone są piktogramami dotyczącymi sposobu ich przygotowania (szybkie danie, danie bezmleczne, bezglutenowe, wegetariańskie). Jest również sporo propozycji na przepisy do zrobienia w szybkowarze, wolnowarze i frytkownicy beztłuszczowej). Tych sprzętów niestety nie mam. Tych sprzętów jednak nie mam, więc trudno mi oceniać przepisy. Sądzę jednak, że z powodzeniem można przygotować je jednak tradycyjnie w garnku (np. chili z kurczakiem i białą fasolą).
Poza przepisami, radami i pomysłami jak wykorzystać resztki lub co dać w zamian niektórych składników autorka podaje gotową i bardzo praktyczną tabelkę z tygodniowymi planami żywieniowymi na 4 tygodnie. I tu jedyny minus – dla mnie – sporo jest w niej przepisów na dania mięsne. Mieszkająca u nas Walentyna widząc mnie z książką oblizywała się na widok kurczaka pieczonego w tylu latynoskim lub szarpanej wołowiny. I o ile w zupie wonton bez problemu mogę zmienić bulion z kurczaka na taki roślinny, o tyle właśnie danie z indykiem jest do przerobienia na nowo.
Dobry start dnia
Książka “Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień” jest jednak wspaniałą odpowiedzią na lęki, które towarzyszą mi pod koniec wakacji w związku ze zbliżającą się szkołą. Już nie będzie spania do 7 czy 8 i powolnych śniadanek. Dlatego zachwycił mnie pomysł na pieczone. O ile zdrowsze niż smażone pankejki! Wspaniała jest też owsianka z białkiem (nie dość że wyjątkowo smaczna, to jeszcze bardziej odżywcza niż tradycyjna). I wszystkie te dania są odpowiedzią na pytanie jak zdrowo, szybko i smacznie karmić dzieci rano!
DrukujCytrynowe pieczone pankejki z borówkami na maślance
Składniki
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej typu 500
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham typu 1850
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła, roztopionego i lekko schłodzonego
- 2 szklanki maślanki o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 duże jajka
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 szklanki borówek
- tłuszcz w sprayu
Instrukcja
Rozgrzej piekarnik do 220*C. Ułóż na blasze o wymiarach 30 x 40 cm kawałek papieru do pieczeni i spryskaj go tłuszczem. W średniej misce wymieszaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce o podobnej wielkości wymieszaj roztopione masło z maślanką, jajkami, sokiem i skórką z cytryny, ekstraktem waniliowym oraz 1/4 szklanki wody. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj energicznie, aby je połączyć. Dodaj borówki i wymieszaj delikatnie całość. Ciasto wylej równomiernie na przygotowaną blachę. Piecz około 15 minut aż ciasto się zarumieni, w połowie pieczenia obróć blaszkę w piekarniku.
Odstaw do ostygnięcia, pokrój na 16 kawałków i podawaj z dodatkami.
Notatki
Jeśli wykorzystujesz mniejszą blaszkę, czas pieczenia będzie dłuższy.