Zupa jarzynowa z pokrzywą
Zupa mnie rozpieszcza. Mnie jako jedzącą, ale również mnie jako mamę. Mam garnek zupy i w odpowiednim momencie podgrzewam ją i podaję dzieciom! Raz, dwa i gotowe. Przemycam do niej przeróżne warzywa, a teraz z racji na zbiory młodych listków gotuję zupę jarzynową z pokrzywą.
Bezsprzecznie nie ma jednego odpowiedniego przepisu. Niewątpliwie taka zupa jarzynowa może i powinna zawierać w sobie wszystko co wpadnie nam w ręce, bo dzięki temu będzie bogatsza i zmniejszy ilość zmarnowanego jedzenia. Ja uwielbiam na przykład, gdy pływa w niej brukselka. Kiedy nie ma brukselki też ją chętnie zjem. Nawet sparzona pokrzywa dalej ma wiele witamin i minerałów, a absolutnie nie musi nas przerażać swoimi parzącymi włoskami. Oczywiście pamiętajmy, żeby wcześniej, przed dodaniem jej na talerz, mieć cały czas rękawiczki. Z pewnością pomoże nam to uniknąć poparzenia (rękawiczki sportowe nie działają – testowane). Reasumując – ruszajmy na odludną łąkę po zieleninę i jedzmy ją, podczas gdy roślinność budzi się do życia. Wydaje mi się, że jedząc taką zupę odżywiam się totalnie!
Zupa jarzynowa z pokrzywą
DrukujZupa jarzynowa z pokrzywą
Składniki
3 marchewki
korzeń pietruszki
kalarepka
ziemniak
fasolka szparagowa
zielony groszek
kalafior
cebula
por
4 łyżki oleju
lubczyk
koperek
ziele angielskie
liść laurowy
sól i pieprz
filiżanka brązowego ryżu / drobnego makaronu, kaszy
POKRZYWA
Instrukcja
1/ Na początek wlej do garnka 1-2 litr wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarnko pieprzu i zacznij je gotować. Podczas gdy się gotuje, obierz warzywa.
2/ Kiedy woda zacznie się gotować wrzuć do niej kolejno warzywa od najtwardszego: najpierw marchewkę i pietruszkę. One gotują się najdłużej, dlatego po 5 minutach dodaj pokrojonego ziemniaka. Następnie kalarepkę, a po kolejnych 5-10 minutach kalafiora, fasolkę i groszek. Ja miałam groszek i fasolkę jako pozostałość z kolacji, więc już ich nie rozgotowywałam, tylko dodałam na sam koniec.
3/ W między czasie posiekaj cebulkę i pora i dodaj je do garnka (można je wcześniej podsmażyć na 2 łyżkach oleju lub klarowanego masła).
4/ Pod koniec gotowania wrzuć ryż / kasza / drobny makaron.
5/ Dodaj posiekany lubczyk, koperek, oraz … pokrzywę. Świeżą pokrzywę wrzuć na trochę do miski z chłodną wodą – wtedy na wierzch wypłyną wszelkie paprochy, robaki, a na dno opadnie ziemia. Wypłukaną pokrzywę posiekaj na deseczce, dorzuć do gotowej ciepłej zupy (podobnie jakby to była natka pietruszki). Następnie zamieszaj i nie bój się jej – już nie parzy. Polej zupę olejem i smacznego.
6/ Moja mama zaprawiała taką zupę śmietaną i mąką. Również możecie to zrobić.
Jeżeli macie jeszcze ochotę na inne pokrzywowe dania, odsyłam do przepisu na sałatkę oraz spring rollsy.