Domowa nutella z okazji jej święta
5 luty to Światowy dzień Nutelli – kto by przypuszczał, że takie święto będzie mnie kiedyś interesowało? I z tej okazji, przed państwem… domowa nutella w kilku wersjach. I nie trzeba się o nią bić (jak ostatnio robili wielbiciele tego kremu we Francji). Podobno doszło tam do zamieszek, pobić, wyrywania włosów itp. scen, gdy jedna z sieci sklepów przeceniła produkt o 70%.
Wbrew temu co jest przedstawione na opakowaniu i jak głosi treść reklamy – to nie produkt składający się głównie z orzechów i kakao, bo w rzeczywistości jest ich mniej niż 20% w całym produkcie. Największej jest w Nutelli cukru i oleju palmowego. Nie muszę chyba pisać, jak niezdrowe są to składniki. Ostatnio przeczytałam genialną książkę pt.”Słodziutki – biografia cukru”, z której dowiedziałam się m.in. o tym, że przeciętny polak zjada kilkadziesiąt kg cukru rocznie (przy czym jest to oczywiście średnia i biorąc pod uwagę jak mało cukru jemy na przykład w naszym domu….). Taka pasta do kanapek jest jednym z wielu produktów, które są źródłem cukru w naszej diecie, co nie do końca sobie uświadamiamy. A przecież orzechy laskowe są wspaniałe! Są świetnym źródłem witaminy E (zwanej witaminą młodości), obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi (w przeciwieństwie do oleju palmowego), oraz wspierają układ nerwowy poprzez wysoką zawartość witamin z grupy B, magnezu!
Domowa nutella
DrukujDomowa nutella – wersja pierwsza z gruszką
Składniki
4 garście orzechów laskowych (około 200g)
2 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka miodu
1 dojrzała obrana gruszka
Instrukcja
Orzechy wrzuć na suchą patelnię i praż je, mieszając, przez kilka minut. Po tym czasie suche skórki (dające gorzki smak) będą z łatwością odchodzić z orzechów. Ja przesypałam je na ściereczkę i pocierałam, dzięki czemu skórki same się oddzieliły.
Następnie wrzuć orzechy do blendera i w zależności od jego mocy miel je przez kilka minut. Ważne, aby osiągnąć moment, gdy po zmieleniu zaczniemy widzieć tłuszcz w miazdze. Wtedy dodaj pozostałe składniki i jeszcze przez chwilę miel masę.
Keywords: domowa nutella, kakao, orzechy laskowe, zdrowe słodycze
Domowa nutella – wersja druga z bananem
Składniki
4 garście orzechów laskowych (około 200g)
2 czubate łyżeczki kakao
1 banan
Instrukcja
Orzechy wrzuć na suchą patelnię i praż je, mieszając, przez kilka minut. Po tym czasie suche skórki (dające gorzki smak) będą z łatwością odchodzić z orzechów. Ja przesypałam je na ściereczkę i pocierałam, dzięki czemu skórki same się oddzieliły.
Następnie wrzuć orzechy do blendera i w zależności od jego mocy miel je przez kilka minut. Ważne, aby osiągnąć moment, gdy po zmieleniu zaczniemy widzieć tłuszcz w miazdze. Wtedy dodaj pozostałe składniki i jeszcze przez chwilę miel masę.
Keywords: domowa nutella, kakao, orzechy laskowe, zdrowe słodycze
Domowa nutella – wersja trzecia z powidłami śliwkowymi
Składniki
4 garście orzechów laskowych (około 200g)
2 czubate łyżeczki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
Instrukcja
Orzechy wrzuć na suchą patelnię i praż je, mieszając, przez kilka minut. Po tym czasie suche skórki (dające gorzki smak) będą z łatwością odchodzić z orzechów. Ja przesypałam je na ściereczkę i pocierałam, dzięki czemu skórki same się oddzieliły.
Następnie wrzuć orzechy do blendera i w zależności od jego mocy miel je przez kilka minut. Ważne, aby osiągnąć moment, gdy po zmieleniu zaczniemy widzieć tłuszcz w miazdze. Wtedy dodaj pozostałe składniki i jeszcze przez chwilę miel masę.
Keywords: domowa nutella, kakao, orzechy laskowe, zdrowe słodycze
Można też dać miód i awokado, ale mi (i 8 osobom, które częstowałam i zmuszałam do wyboru najsmaczniejszej wersji) ta opcja wydawała się mdła 🙂