Syrop z pigwy do herbaty
Uwielbiam zapach pigwy, lubię dodawać syrop z pigwy do herbaty i … podczas zimnych długich wieczorów lubię rozgrzać się pigwówką. Zeszłoroczną nalewkę zostawiłam w spiżarni, żeby się przegryzła, i przypomniałam sobie o niej gdy zaczęły nam z krzaczków spadać tegoroczne owoce. Okazuje się, że smakuje wspaniale! Jednak dziś syrop z pigwy do herbaty.
DrukujSyrop z pigwy do herbaty
Składniki
1 kg pigwy (bez gniazd nasiennych)
1 szklanka miodu
Instrukcja
1/ Owoce pokrój w cienkie plasterki.
2/ Wyparz słoik, wsyp owoce i wymieszaj z miodem.
3/ Zostaw na kilka dni, żeby puściły sok.
Notatki
Pamiętajcie jednak, żeby dodawać je do herbaty, gdy już będzie w temperaturze dobrej do picia. Miód traci właściwości pod wpływem zbyt wysokiej temperatury.
Z pestek można zrobić ‘pestkówkę’, ale to już wymaga cierpliwości mojej mamy!
Keywords: napoje, syrop, pigwa, przetwory, do herbaty, syrop z pigwy
Beata
2 listopada 2020 @ 14:24
Dzień dobry. A czy mozna jeść surowa pigwe? Wrzucam jej plasterki do herbaty a potem moja 6 letnia corka ja wyjada. Wszędzie piszą że nie je się pigwy przez twardość i cierpki smak, a nasza długo wisiała na drzewie i dajemy radę. Chciałam na zimę ja pokroić i zamrozić, żeby nie dodawać cukru do przetworów bo pijemy gorzka herbatę.
Kasia Stuhr-Błażejewska
3 listopada 2020 @ 09:27
Można! 🙂 Jeżeli tylko smakuje Wam, to cudownie! Ja czasami dodaję surową pigwę do wyciskanych soków.