Stek z selera – oczyszcza nasze ciało i uspokaja
Seler jest esencją smaku! I składników odżywczych. Połóżmy go w centrum naszego talerza i zróbmy z niego stek! Nie jestem fanką “podrabiania” tradycyjnych dań na wersje wege. Nie wymyśliłam jednak lepszej nazwy dla tej formy selera. Przecież kotlet brzmi jeszcze gorzej! 🙂 Stek z selera – oczyszcza nasze ciało i uspokaja
Często podczas rozmów o naszym żywieniu, gdy pada pytanie co powinniśmy jadać i dlaczego tego nie robimy, mówię o tym, że powoduje to między innymi skomercjalizowany przemysł spożywczy. Nikt przecież nie zachęca do jedzenia i nie reklamuje pojedynczych warzyw, które są takie zdrowe. Reklamuje się za to na przykład suplementy diety i różne przetworzone produkty, którym od prozdrowotnego działania znacznie dalej. Dlatego postanowiłam kolejny raz zareklamować warzywo. Tym razem w roli głównej jest seler. A właściwie stek z selera, który między innymi oczyszcza nasze ciało i uspokaja.
O tym dlaczego warto jeść selery już kiedyś pisałam. Jest to niezwykle odżywcza bulwa, dlatego wracam do tematu. Seler ma wiele witamin i mikroelementów oraz substancji o silnym działaniu na nasz organizm. Są to między innymi flawonoidy oraz inne przeciwutleniacze (wit. A, C i E) dzięki którym selery ułatwiają nam spowolnienie procesów starzenia i działają m.in. przeciwnowotworowo. Olejki eteryczne z selera wzmacniają jego smak i poprawiają trawienie. Dlatego między innymi powinniśmy włączyć go do naszej diety. Poza tym warto znać roślinne przekąski, które mogą zastąpić nam typowo mięsne dania. Im bardziej urozmaicona będzie nasza dieta tym lepiej. Możemy zrobić tego selera w wersji panierowanej, smażonego – ale moja propozycja jest jeszcze lepsza i zdrowsza!
DrukujStek z selera – oczyszcza nasze ciało i uspokaja
- Cook Time:10+20
- Czas przygotowania:54 minute
- Porcje:41x
- Method:pieczony
- Cuisine:wege
Opis
Szybki przepis na smakowity stek z selera
Składniki
- seler
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- bułka tarta do obtoczenia
- odrobina oliwy
Instrukcja
1/ Selera pokrój w plasterki około 1 cm grubości.
2/ Gotuj je około 10 minut w bulionie.
3/ Masło orzechowe lekko podgrzej i obtocz ugotowanego selera w maśle orzechowym i obtocz w bułce tartej.
4/ Na blaszkę połóż papier do pieczenia, posmaruj go oliwą i połóż steki z selera.
5/ Piecz około 20 minut, w 180s topniach. Po 15 możesz przełożyć steki na drugą stronę, aby były równo zrumienione.
Keywords: seler