Cześć!

Nazywam się
Kach Błażejewska-Stuhr.
Jestem dietetyczką i psychodietetyczką z dyplomami Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Szkoły Głównej Psychologii Społecznej oraz podyplomowych studiów z Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykładam na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. O zdrowym żywieniu edukuję również na swoich profilach w mediach społecznościowych i tutaj, na blogu. Równocześnie powadzę praktykę lekarską, przyjmując pacjentów zmagających się z różnymi problemami żywieniowymi.
Merytoryczne zalecenia staram się przekładać na praktyczne podpowiedzi i proste przepisy, by nikt nie pogubił się w dietetycznych meandrach. Z pasją dzielę się wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami podczas warsztatów kulinarnych, wykładów czy wywiadów. Od lat piszę felietony dla magazynu “Zwierciadło”, a od 2021 r. jestem regularnie gościnią audycji “357 kęsków na śniadanie” w Radio 357.
Prywatnie jestem mamą dwójki dzieci – Stasia i Tadzika oraz żoną i partnerką Maćka Stuhra. Wyznaję zasadę, że jedzenie powinno być źródłem zdrowia i przyjemności. Chętnie gotuję dla znajomych i najbliższych. Z radością eksperymentuję, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów.


Jestem autorką i współautorką 13 książek o tematyce żywieniowej, w tym serii czterech książek „Koktajle dla zdrowia i urody” (pierwsza część Koktajli wydana w 2015 roku była nominowana w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards – Najlepszej książki kulinarnej roku w kategorii „Koktajle”) i Superkoktajle.
Napisałam 4 książki o żywieniu dzieci: „Odżywianie dzieci mądre i zdrowe”, „Gotujemy pełną parą”,„Uczta Małego Alergika” oraz „Zdrowie i pełne energii dziecko”.
Wraz z Moniką Mrozowską napisałam również dwie książki „Uczta dla dwojga – zdrowa dieta dla mamy i dziecka” oraz „Uczta dla maluszka”, które wspierają dietę mamy i dzieci w różnym wieku.
Razem ze wspaniałymi ekspertkami stworzyłyśmy fundację Kobiety bez diety.
W 2020 r. wydałyśmy książkę “Kobiety bez diety. Rozmowy bez retuszu”, w której podpowiadamy jak wyrwać się spod opresji życia „na diecie” kreowanej przez kulturę i media.
Dlaczego jestem Kobietą bez diety?
Bo kocham jeść, karmić i chcę zarażać tą miłością wszystkich.
Wierzę, że jedzeniem i „lekkim” podejściem do niego można zmienić życie. I chcę to życie zmieniać!
