Kiszonki jako moje nowe hobby
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Notice: Undefined index: footer_social_platform in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 470
Notice: Undefined index: footer_heading in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 471
Notice: Undefined index: nutrifox_display_style in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 725
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Kiszonki s? bardzo zdrowe
Co do tego nie mia?am nigdy w?tpliwo?ci. Co wi?cej – uczestniczy?am nawet jako ekspert m?wi?cy o tym, w spotkaniu pt.: “Ferment na muranowie”. Wydarzenie podczas kt?rego, w roli g??wnej wyst?pi?y kiszonki, by?o organizowane przez FILMS for FOOD, a go??mi spotkania byli r?wnie?: Agata Michalak – naczelna KUKBUKa i znawczyni prawdziwego jedzenia; Aleksandr Baron – kr?l kiszonek oraz Maciej Nowicki – szef kuchni w Muzeum w Wilanowie.
W skr?cie powt?rz? o czym wtedy m?wi?am:
Po pierwsze – kiszonki dostarczaj? do naszych jelit niezb?dnych, zdrowych bakterii kwasu mlekowego. One z kolei wp?ywaj? na nasze dobre samopoczucie, na prawid?ow? prac? jelit, na odpowiedni? mikroflor? przewodu pokarmowego. Poza dzia?aniem na brzuch poprawiaj? odporno?? ca?ego organizmu i s? dla nas niczym superfoods!
Po drugie kiszonki zwi?kszaj? przyswajalno?? sk?adnik?w z fermentowanych produkt?w.
Po trzecie podczas fermentacji rozk?adana jest cz??? toksyn i substancji antyod?ywczych z produkt?w.
A to tylko pocz?tek zalet kiszenia warzyw. I pocz?tki moich odwa?niejszych krok?w, poza kiszonymi og?rkami, burakami i kapust?.
Nie raz s?ysza?am, ?e mo?na kisi? wszystko – co wi?cej – jad?am r??ne kiszone dania. Najsmaczniejsze, poza wszelk? konkurencj?, by?y kiszone – uwaga, uwaga – bak?a?any z w?oskimi orzechami! Nie przepadam za bak?a?anami, i jak ma??onek przyni?s? taki s?oiczek do domu to, delikatnie m?wi?c by?am sceptyczna. Okaza?o si?, ?e s? genialne! I za nie si? zabior?, ale najpierw co? ?atwiejszego. Burak, marchewka i kalafior. Na zdj?ciu mo?e nie do ko?ca to wida? – m?j brat si? ?mia?, ?e u nas nic nie mo?e by? normalne. Bo burak bia?y. A marchewka ???ta.Tak to jest, jak w warzywa zaopatruje si? na targu u Pana Zi??ko, a nie w supermarkecie.
Drukuj
Kiszonki
Składniki
1 burak
2 ma?e marchewki
kawa?ek kalafiora
3 z?bki czosnku
1 litr wody
1 ?y?ka soli
Instrukcja
Warzywa obra?am i pokroi?am w plasterki, poza czosnkiem, kt?rego z?bki wrzuci?am pomi?dzy warzywa do s?oika. I zala?am to letni? wod? z sol? (wcze?niej w litrze przegotowanej wody rozpu?ci?am ?y?k? soli).
S?oik przykry?am fili?ank? z wod? (mo?na np. kamieniem, ale nie mia?am akurat na tyle ma?ego), aby woda by?a powy?ej warzyw (inaczej sple?niej?) i zostawi?am w ciemnej spi?arence.
Nie chowajcie tego s?oika do lod?wki bo tam jest za zimno i bakterie fermentacyjne odpowiedzialne za kiszenie nie b?d? mia?y warunk?w do namna?ania si?.
Po tygodniu wyj??am s?oik, aby sprawdzi? jaki jest efekt. I wszystko zosta?o natychmiast zjedzone!
Nutrition
- Calories:151
- Fat:0,8
- Carbohydrates:21,8
- Fiber:10,9
- Protein:8,6
Kalafiory by?y genialne, marchew i burak nieco twarde – przypuszczam, ?e kilka kolejnych dni dobrze by im zrobi?y, ale nie doczeka?y si?, bo zosta?y zjedzone mimo wszystko. Sok r?wnie? wypili?my. Zaraz id? nastawia? pomidory – podobno s? wspania?e po ukiszeniu.