Wywar warzywny baz? do szybkich zup
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Notice: Undefined index: footer_social_platform in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 470
Notice: Undefined index: footer_heading in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 471
Notice: Undefined index: nutrifox_display_style in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 725
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Dzi? znajoma zapyta?a mnie, czy jedzenie zup na ?niadanie jest okej, bo ona tak lubi zupy, ?e ch?tnie jad?aby je ca?y dzie?. Chodzi?o jej o warzywne zupy kremy. I … pomy?la?am, ?e w sumie to wspania?y pomys? na jesienne ?niadanie! Ja uwielbiam zupy i jada?am je dot?d na drugie ?niadanie, obiad i kolacje – na ?niadanie nie pr?bowa?am, ale nie ma do tego ?adnych przeciwskaza?! Bo co za r??nica czy ciep?a kaszy z warzywami czy ciep?a zupa? Obie robi? cudownie naszym brzuchom, rozgrzewaj? cia?o i dodaj? si?! Jedzmy zupy i nie tra?my na nie czasu na ich przygotowanie! Zupy s? r?wnie? fantastycznym sposobem na to, ?eby?my si? nawadniali (o czym nieustannie sobie i wszystkim przypominam) oraz jedli wi?cej warzyw. Zapomnijmy o kostkach i przyprawach wzmacniaj?cych smak. Ja robi? na zapaswywar warzywny, mro?? go lub trzymam w lod?wce w s?oiku, a potem rach-ciach i zupa gotowa.
Drukuj
Wywar warzywny pe?en aromat?w
Opis
Jego przygotowanie jest banalnie proste i opiera si? na czyszczeniu lod?wki. Wrzucamy do wody wszystkie warzywa kt?re mamy.Nie przesad?cie tylko z ilo?ci? marchewki, bo zupa b?dzie za s?odka.
Znacie spos?b z opalaniem cebuli przed wrzuceniem jej do roso?u?Po co j? opala?, skoro mo?naprzypali? j? na dnie garnka, a na niej po?o?y? inne warzywa i w ten spos?b i one przejd? dymem?
Składniki
Przyk?adowe warzywa na wywar:
Marchewka
Pietruszka
Seler Naciowy
Kalarepa
Pasternak
Seler
Cebula
Por
Czosnek
Ziele Angielskie, pieprz, li?? laurowy
Kurkuma lub imbir
S?l/Sos sojowy/ Pasta miso
Instrukcja
Na dnie garnka uk?adam przekrojon? na p?? cebul?,poraorazczosnek. Na nich uk?adam pozosta?e warzywa (marchewka, pietruszka, pasternak, seler) przekrojone wzd?u?. Chodzi o to, ?eby powierzchnia styczno?ci z wod? by?a jak najwi?ksza, bo chcemy uwolni? ca?y aromat i wszystkie warto?ci.
Mo?na dorzuci?pieprz, ziele angielskie, li?? laurowy, kawa?ek kurkumylubimbiru,a jak kto? lubi ostrzej to mo?na doda?ipapryczk? chilli.
Mo?na doda?selera naciowego, kalarepk?, cykori?(uwielbiam gotowan? cykori?) ikawa?ekkapustylubkilka brukselek. A dodatkowonatk? marchwi, li?cie selera, g??b kapu?ciany,zewn?trzne li?cie kalafiora,?odyg? broku?a, je?eli jej nie zjadamy, itd, itp.
A teraz w??czamy gaz pod przykrytym garnkiem.Tak, zgadza si?, jeszcze nie wlewamy wody.Przecie? przypalamy cebulk? i pora. Dajmy chwil? na uwolnienie wszystkich aromat?w i po jaki? 5 minutach do garnka wlejmy duuuu?? ilo?? wody. Nasz wywar b?dzie si? d?ugo gotowa? wi?c cz??? wody odparuje.
Idopiero na koniec s?l. Albo sos sojowy. Lub pasta miso. Do smaku.
Notatki
Potem porcjujemy, mo?na wywar zamrozi?, albo wrz?cy wla? do s?oika, zakr?tka si? zassie i zawekuje, a my mamy baz? do zup.
Keywords: baza do zup, bulion, szybkie danie, wywar warzywny, u?atwienie w kuchni
Przepisy na wiosenne zupy warzywne | Naturalnie o zdrowiu
29 kwietnia 2020 @ 10:42
[…] 0,5 lbulionu warzywnego […]