Szybka zupa pomidorowa z pestkami słonecznika
Ostatnio pisałam o tym, że przygotowuję wywar warzywny, to teraz pomysł na to co z niego zrobić! Stasiek uwielbia zupę pomidorową. Szybka zupa pomidorowa to gotowy aromatyczny wywar z sokiem pomidorowym. Oczywiście dorzucamy tam coś jeszcze, żeby było zdrowiej i bardziej odżywczo – ale to wszystko zajmie nam chwilkę.
DrukujSzybka zupa pomidorowa z pestkami słonecznika
Składniki
1 gotowy wywar
Marchewki
Sok pomidorowy w proporcji 1:1
1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
Tymianek
Pestki słonecznika
Posiekany koperek
Instrukcja
Gotowy wywar wlewam do garnka, marchewkę obieram i kroję w talarki i wrzucam do zupy, aby się ugotowała.
Wlewam sok pomidorowy (w proporcji 1:1), dodaję 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego i gotuję bez pokrywki, aby część wody wyparowała.
Pod koniec gotowania wrzucam odrobinę tymianku. Na patelni podprażam pestki słonecznika, które wrzucę do zupy zamiast ryżu.
Do miski dodaję również sporo posiekanego koperku. I gotowe!
Keywords: cholesterol, miażdżyca, pestki słonecznika, zupa pomidorowa, szybkie dania, witamina E, zupa
Pestki słonecznika
Można je prażyć, kiełkować, miksować. Warto o nich pamiętać, bo mają bardzo dużo przeciwutleniaczy (witamina E) oraz fitosteroli. To substancje roślinne, podobne do cholesterolu, które na zasadzie konkurencji wypierają cholesterol i obniżają jego poziom we krwi. Dlatego pestki słonecznika polecane są szczególnie tym, którzy borykają się z miażdżycą i wysokim poziomem cholesterolu. Oraz mężczyznom starającym się o dziecko, bo pestki słonecznika poprawiają jakość plemników 🙂
1 garść słonecznika zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę E (zwaną witaminą młodości). I lepiej więcej pestek słonecznika nie jadać, bo jest on również dosyć kaloryczny – około 100 kcal (niecałe 20g).