Kisiel z siemieniem lnianym, który głaszcze brzuszek
Siemię lniane jest takim małym, skromnym nasionkiem o nieocenionych właściwościach zdrowotnych! Powinno być stałym produktem w naszej spiżarni, a my dodawajmy je do przeróżnych potraw. Poprawia ono odporność, walczy z wysokim poziomem cholesterolu i miażdżycą, działa zbawiennie na kobiety w okresie menopauzy, pomaga schudnąć i leczy zaparcia (jeżeli pamiętamy o piciu wody). Dziś daję Wam przepis na kisiel z siemieniem lnianym, który może podreperować cierpiące jesienią żołądki – lub być poprostu zdrowym deserem.
DrukujKisiel z siemieniem lnianym, który głaszcze brzuszek
- Porcje:11x
Opis
Kisiel z siemieniem lnianym można przygotowywać z różnymi dodatkami, na przykład w wersji kokosowej (najlepiej ze zdrowym mlekiem kokosowym)
Składniki
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
1/2 szklanki wrzątku
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 miękka gruszka
kilka kropli olejku waniliowego
Instrukcja
1/ Siemię zalej wrzątkiem i odstaw do przestygnięcia, następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj całość.
2/ Ja siemię zalewam wrzątkiem w kubku termicznym, w ten sposób dłużej się parzy.
3/ Można pozostać przy wodzie, a do smaku dodać jeszcze jakiś bardziej wyrazisty owoc, na przykład garść malin albo jagód lub jesiennie – kilka śliwek.
Nutrition
- Serving Size:1
- Calories:193
- Fat:9,8
- Carbohydrates:16,3
- Fiber:6,2
- Protein:6,8
Keywords: błonnik, dieta malucha, kisiel, menopauza, mleko kokosowe, odporność, niejadek
Dlaczego warto jeść siemię lniane?
Ma dużo błonnika. 20-30 do 40% rozpuszczalnego – który pęcznieje w przewodzie pokarmowym i daje uczucie sytości, w związku z czym nie jesteśmy głodni po nawet niewielkim posiłku. Przechodzi on przez nasze jelita oczyszczając je i zabierając np. sole żółciowe (które zbudowane są z cholesterolu i muszą zostać odtworzone) tym samym obniżając poziom cholesterolu w naszym organizmie. Pozostała część to błonnik nierozpuszczalny, dzięki któremu osoby cierpiące na zaparcia zapomną o nich. Pod jednym warunkiem. Należy pić dużo wody. Inaczej błonnik zwiąże tę która będzie w jelitach i nas ‘zakorkuje’.
Jest źródłem lignanów – fitozwiązków, o działaniu podobnym do estrogenów, czyli damskich hormonów płciowych. Panie w okresie menopauzy, nie muszą więc sięgać po sojowe produkty, zupełnie obce dla naszego organizmu. Poprzez swoje działanie zmniejszają również ryzyko zachorowania na nowotwór piersi i jajnika (czyli nowotwory zależne od hormonów). Dodatkowo lignanany są przeciwutleniaczem, który korzystnie działa na układ krwionośny.
Bogactwo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) głównie z grupy omega-3. To bardzo ważny i cenny składnik (polecam również, aby w kuchni zagościł olej lniany). Jest to jednak wrażliwy kwas tłuszczowy, dlatego nie kupujmy siemienia lnianego mielonego, tylko mielmy go w domu, tuż przed spożyciem (aby nie tracić cennych wartości).
Kisiel z siemieniem głaszcze brzuszek
Kisiel zrobiony z siemienia lnianego działa osłonowo na śluzówkę żołądka, którą powleka i wyścieła. Dzięki temu osłabia działanie kwasów żołądkowych na nadwyrężoną śluzówkę. Z kolei dzięki błonnikowi z obu frakcji dobrze wpływa na pracę jelit. A zawarte w siemieniu kwasy tłuszczowe ALA korzystnie wpływają na śluzówkę jelit i mogą być pomocne w przypadku chorób zapalnych jelit.
swistunka
9 maja 2020 @ 08:49
W tym przepisie należy zastosować zmielone siemię czy całe ziarna?
Maggie
3 lipca 2020 @ 12:23
Jaki inny owoc mozna dorzucic?
Kasia Stuhr-Błażejewska
19 lipca 2020 @ 12:38
Brzoskwinia, morela, banan … 🙂