Zabajona jaglanka z owocami dla ciężarnych i nie tylko
Wcześnie rano obudziło mnie nawoływanie Tadzia “Mamo, mamo”. Dłuższą chwilę zajęło mi wyplątywanie się spod rąk i nóg obejmujących mnie Stasia i Maćka. Skoro jednak się udało, jestem w kuchni z młodym pomocnikiem, mamy niedzielny świt, to warto zrobić coś miłego dla rodziny, która ma wyjątkowo więcej czasu na śniadanie! Może zatem zabajona jaglanka z owocami? Poniżej przepis na odżywcze i zdrowe śniadanie, które jest również słodyczem bez cukru na inne pory dnia. 🙂
DrukujZabajona jaglanka z owocami
- Porcje:41x
Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
4 żółtka
4 łyżki syropu daktylowego
1 szklanka owoców (ja miałam zamrożone maliny, jagody i jeżyny)
1 garść skruszonych migdałów
Instrukcja
1/ Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem i ugotuj w wodzie.
2/ Ubij żółtka z syropem daktylowym (zrób taki jakby kogiel mogiel – tylko zdrowszy bo bez cukru)
3/ Przygotuj kokilki lub naczynie w którym możesz coś zapiekać – na dno wyłóż ugotowaną kaszę jaglaną, na nią wsyp owoce, polej to koglem – moglem, posyp kruszonymi migdałami i zapiecz około 20 min. w 170 stopniach.
Nutrition
- Serving Size:1
- Calories:253,5
- Fat:10,3
- Carbohydrates:30,75
- Fiber:3,7
- Protein:8,05
Keywords: kasza jaglana, migdały, dieta ciężarnych, zdrowe śniadanie, zdrowe słodycze
Żółtka i cholina – dietetyczne śniadanie, szczególnie dla kobiet w ciąży
Gdy zaczynałam studia, jajka, a żółtka w szczególności, były utożsamieniem zła, cholesterolu, miażdżycy, zawału, wylewu, itd, itp. Teraz ta opinia nieco uległa zmianie, lubimy żółtko, gdy pochodzi od szczęśliwych kur. Bo jeżeli kury mogą jeść to, na co mają ochotę (a więc nie tylko paszę sojowo – kukurydzianą), mają możliwość ruchu, dostęp do świeżego powietrza i nie są specjalnie zestresowane, to żółtka ich jajek są skarbnicą wszystkiego co najlepsze!
Ponieważ jakiś czas temu, zaczęłam wspominać o epigenetyce, a więc o tym, jak dietą możemy wpływać na nasze geny, dziś kilka słów o cholinie. Inaczej witaminie B4, która jest szczególnie ważna dla naszego układu nerwowego. A większość z nas ma codzienne niedobory kwasu foliowego, witaminy B6 i B12, oraz witaminy B4. Dlatego gdy przyszła mama nie ma tych niedoborów, daje lepsze szanse rozwojowe swojemu dziecku. Zaleca się suplementację choliną kobietom w ciąży i karmiącym piersią, ponieważ:
- wspiera rozwój układu nerwowego (w tym mózgu) dziecka,
- podobnie jak kwas foliowy zapobiega wystąpieniu wad cewy nerwowej,
- ułatwia transport substancji odżywczych przez łożysko,
- zmniejsza ryzyko cukrzycy u dzieci,
- zmniejsza ryzyko nadciśnienia u dzieci,
- wspomaga regulację ciśnienia u matki i zmniejsza ryzyko rzucawki i przedwczesnego porodu.
Nie tylko u kobiet w ciąży, ale u nas wszystkich, cholina:
- zmniejsza ryzyko demencji,
- poprawia funkcjonowanie komórek – szczególnie w układzie nerwowym,
- wspiera funkcjonowanie wątroby,
- ułatwia regulację ciśnienia tętniczego.
Uwaga!
Gdybyście nie chcieli zapiekać żółtek pamiętajcie, aby jajka przed rozbiciem umyć płynem do mycia naczyń, aby uniknąć zakażenia salmonellą – ale zdecydowanie takiej surowej formy nie zalecam ciężarnym.
Magda
1 stycznia 2020 @ 15:24
Brzmi cudnie. Wypróbuję? szczęśliwego i pięknie miłosnego nowego roku ?