Ajerkoniak – Wielkanocny drink
Ostatnio prowadziłam w Hali Koszyki warsztat z robienia ajerkoniaków. Wcześniej oczywiście przygotowałam się podobnie jak z każdym innym robionym przeze mnie koktajlem. Przygotowałam ajerkoniaki w wielu wersjach. Korzystałam ze wszystkich znanych mi przepisów (mnie oraz znajomym z facebooka). Były wersje z wódką, spirytusem, rumem, brendy, z mlekiem, z mlekiem skondensowanym oraz ze śmietanką. Był nawet taki z korzennymi przyprawami. Potem zaprosiłam przyjaciół i sąsiadów na testowanie. Wszyscy wskazali na butelkę nr 2.
Dziś podzielę się z Wami tym właśnie przepisem na ajerkoniak. Myślę, że warto jeszcze dodać skąd on pochodzi. Kilka lat temu moja mama jechała pociągiem i jej współpasażerka chwaliła się, że jest mistrzynią ajerkoniaku. Mama zapytała o przepis, pani jej podyktowała i tyle się widziały. A współpasażerka faktycznie była mistrzynią ajerkoniaku!
DrukujAjerkoniak
Składniki
8 żółtek
2 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie są: 1 szkl. normalnego, a 1 cukru pudru)
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1/2 l mleka
250 ml spirytusu
Instrukcja
1/ Jajka umyj płynem do mycia naczyń (aby pozbyć się ryzyka Salmonelli).
2/ Jeżeli masz thermomix nastaw na 7 minut, 70 stopni obroty 3. Jeżeli nie, skorzystaj z kąpieli wodnej. Tzn. wstaw w garnku wodę, nad nią połóż miskę w której będziesz mieszać ajerkoniak. Ważne, żeby mieszać dokładnie, inaczej mogą zrobić się grudki.
3/ Żółtka utrzyj z cukrem. Po 3 minutach mieszania powoli wlewaj mleko i spirytus ciągle mieszając (lub pozostaw to thermomixowi). Jeżeli masz ochotę i lubisz, dodaj ekstrakt waniliowy.
4/ Po 7 minutach ajerkoniak jest gotowy. Przepyszny na ciepło i na zimno. W chłodzie może stać przez 2 tygodnie.
Keywords: ajerkoniak, jajka, drink, koktajl z alkoholem, przepis, spirytus