Ajerkoniak – Wielkanocny drink
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Notice: Undefined index: footer_social_platform in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 470
Notice: Undefined index: footer_heading in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 471
Notice: Undefined index: nutrifox_display_style in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 725
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Ostatnio prowadzi?am w Hali Koszyki warsztat z robienia ajerkoniak?w. Wcze?niej oczywi?cie przygotowa?am si? podobnie jak z ka?dym innym robionym przeze mnie koktajlem. Przygotowa?am ajerkoniaki w wielu wersjach. Korzysta?am ze wszystkich znanych mi przepis?w (mnie oraz znajomym z facebooka). By?y wersje zw?dk?, spirytusem, rumem, brendy, z mlekiem, z mlekiem skondensowanym oraz ze ?mietank?. By? nawet taki z korzennymi przyprawami. Potem zaprosi?am przyjaci?? i s?siad?w na testowanie. Wszyscy wskazali na butelk? nr 2.
Dzi? podziel? si? z Wami tym w?a?nie przepisem na ajerkoniak. My?l?, ?e warto jeszcze doda? sk?d on pochodzi. Kilka lat temu moja mama jecha?a poci?giem i jej wsp??pasa?erka chwali?a si?, ?e jest mistrzyni? ajerkoniaku. Mama zapyta?a o przepis, pani jej podyktowa?a i tyle si? widzia?y. A wsp??pasa?erka faktycznie by?a mistrzyni? ajerkoniaku!
Drukuj
Ajerkoniak
Składniki
8 ???tek
2 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie s?: 1 szkl. normalnego, a 1 cukru pudru)
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1/2 l mleka
250 ml spirytusu
Instrukcja
1/ Jajka umyj p?ynem do mycia naczy? (aby pozby? si? ryzyka Salmonelli).
2/ Je?eli masz thermomix nastaw na 7 minut, 70 stopni obroty 3. Je?eli nie, skorzystaj z k?pieli wodnej. Tzn. wstaw w garnku wod?, nad ni? po??? misk? w kt?rej b?dziesz miesza? ajerkoniak. Wa?ne, ?eby miesza? dok?adnie, inaczej mog? zrobi? si? grudki.
3/ ???tka utrzyj z cukrem. Po 3 minutach mieszania powoli wlewaj mleko i spirytus ci?gle mieszaj?c (lub pozostaw to thermomixowi). Je?eli masz ochot? i lubisz, dodaj ekstrakt waniliowy.
4/ Po 7 minutach ajerkoniak jest gotowy. Przepyszny na ciep?o i na zimno. W ch?odzie mo?e sta? przez 2 tygodnie.
Keywords: ajerkoniak, jajka, drink, koktajl z alkoholem, przepis, spirytus