Uczta dla maluszka – kokosowe pankejki Moniki
Z Moniką Mrozowską znamy się od lat, pamiętam, że pierwszy raz byłam u niej w domu tuż przed urodzeniem Stasia i z podziwem patrzyłam na małą Jagódkę, która gryzła… surowego pora! Miłego wiele lat, z Jagódką jako pomocnicą wystąpiłyśmy ostatnio w Pytaniu na Śniadanie, gdzie przygotowałyśmy m.in. kokosowe pankejki Moniki. Za to w księgarniach jest już druga nasza wspólnie napisana z Moniką książka. Pierwsza była poświęcona diecie kobiet w ciąży, druga pod wiele mówiącym tytułem “Uczta dla maluszka” jest jakby jej kontynuacją.
Ja odpowiadam w naszych książkach, za część merytoryczną, opisuję dlaczego żywienie w poszczególnych etapach jest ważne, w którym momencie zwrócić szczególną uwagę na dane komponenty diety i jak to zrobić w praktyce. Łączy się to z wspaniałymi przepisami Moniki! Dziś proponuję fragmencik “Uczty dla maluszka” w postaci kokosowych pankejków Moniki. I może wydam się mało obiektywna, ale lekko kokosowy aromat domowego mleka… to jest niebo, albo chmurka w gębie!
DrukujKokosowe pankejki z owocami
Składniki
1 jajko
50 ml domowego mleka np. kokosowego
4 łyżeczki czubate mąki pszennej
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
dodatkowo: owoce
Instrukcja
Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy ze szczyptą soli.
Do żółtka dolewamy mleko roślinne, dodajemy mąkę pszenną i miksujemy.
Do zmiksowanego ciasta dodajemy łyżką ubite białko i delikatnie mieszamy.
Pankejki smażymy na małej patelni na odrobinie masła klarowanego.
Gotowe podajemy ze świeżymi owocami.
Keywords: żywienie dzieci, kokosowe pankejki, mleko kokosowe, pankejki Moniki, zdrowy deser