Szybki obiad z czarną soczewicą
Ostatnio mama kupiła wielki worek czarnej soczewicy, którą się ze mną podzieliła. W związku z czym w najbliższym czasie spodziewajcie się więcej przepisów z tym wartościowym nasionkiem. Dziś przepis mojej mamy: obiad z czarną soczewicą. Jest to wybitnie białkowy posiłek, bo dodatkowo jest w nim wędzone tofu. Pamiętajcie o tym przy kolejnym posiłku. Proponuję jednak zamianę tofu na ziemniaka. Soczewica gotuje się bardzo szybko w stusunku do innych strączkowych (10-15min), szczególnie jeśli wcześniej ją namoczymy. Takie moczenie i zmiana wody jest również bardzo ważne, aby wypłukać wzdymające substancje. Warto także gotować soczewicę bez pokrywki, przynajmniej na początku, dzięki temu część substancji, które mogą odstraszać nas od roślin strączkowych, wyparuje.
DrukujObiad z czarną soczewicą
- Porcje:21x
Składniki
2/3 szklanki suchej soczewicy (mocz przez kilka godzin zmieniając wodę)
2 cebule
1 kostka wędzonego tofu
2 łyżki sezamu
sos sojowy
majeranek
olej
Instrukcja
Soczewicę mocz kilkukrotnie zmieniając w niej wodę, następnie ugotuj do miękkości (jeżeli chcesz posolić, zrób to pod sam koniec gotowania).
Na suchej patelni upraż sezam i przesyp go do miseczki.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Następnie wrzuć do niej pokrojone w kostkę tofu.
Cebulę z tofu wymieszaj z soczewicą, dopraw sosem sojowym i majerankiem, posyp prażonym sezamem.
Podawaj z sałatą lub innym surowym warzywem:)
Notatki
Jeżeli nie chcecie jeść tofu, możecie zamienić je na ugotowanego pokrojonego w kostkę … ziemniaka! W ten sposób uzupełnicie w posiłku brakujące w soczewicy aminokwasy.
Zdradzę również, że danie smaczne jest także na zimno, jako sałatka!
Nutrition
- Serving Size:2
- Calories:908
- Fat:33
- Carbohydrates:88
- Fiber:17,7
- Protein:59
Keywords: czarna soczewica, lunch, sałatka, szybki obiad, sezam
Czarna soczewica
Soczewica jest świetnym źródłem białka i zamiennikiem mięsa. Wchłanialność białka w niej wynosi aż 85%. Ponieważ jednak brak soczewicy niektórych aminokwasów, dobrze jest łączyć ją z produktami zbożowymi lub ziemniakami. Stąd propozycja zamiany tofu na ziemniaki.
Poza tym soczewica dostarcza nam dużych ilości potasu (szczególnie wskazana jest przy nadciśnieniu). To również bardzo dobry składnik diety anemików – w soczewicy jest nie tylko żelazo (3,33 mg/100g), ale również ważnego m.in. przy produkcji krwi kwasu foliowego.
Franka
1 maja 2020 @ 13:24
A ja z czarnej soczewicy przygotowałam gołąbki. Zamiast mięsa dodałam do ryżu soczewicę, podsmażoną cebulkę i różne przyprawy, troszkę kurkumy ,pieprzu i soli. Zawinęłam to w zblanszowane liście białej kapusty. Całe danie posypałam koprem i zieloną cebulką dodałam przecieru pomidorowego, podgotowałam i delikatnie zapiekłym. Danie cudowne, delikatne, sycące.
Franka
1 maja 2020 @ 13:39
To jeszcze raz ja, chciałabym dodać, że użyłam młodej wiosennej kapusty, jej smak jest tak delikatny, że świetnie komponuje w tym daniu.
kach
3 maja 2020 @ 11:23
Nie ukrywam, że taki opis powoduje u mnie ślinotok! 🙂 Spróbuję!
Kasia
1 listopada 2020 @ 22:20
Wybrałam ten przepis na mój debiut w przyrządzaniu czarnej soczewicy. To był strzał w 10! przepysznie, to tofu i majeranek, super połączenie.
Kasia Stuhr-Błażejewska
3 listopada 2020 @ 09:27
Cudownie! Jakże miło mi to czytać 🙂