Szybki obiad z czarn? soczewic?
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Notice: Undefined index: footer_social_platform in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 470
Notice: Undefined index: footer_heading in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 471
Notice: Undefined index: nutrifox_display_style in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 725
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Ostatnio mama kupi?a wielki worek czarnej soczewicy, kt?r? si? ze mn? podzieli?a. W zwi?zku z czym w najbli?szym czasie spodziewajcie si? wi?cej przepis?w z tymwarto?ciowym nasionkiem. Dzi? przepis mojej mamy: obiad z czarn? soczewic?. Jest to wybitnie bia?kowy posi?ek, bo dodatkowo jest w nim w?dzone tofu. Pami?tajcie o tym przy kolejnym posi?ku. Proponuj? jednak zamian? tofu na ziemniaka. Soczewica gotuje si? bardzo szybko w stusunku do innych str?czkowych (10-15min), szczeg?lnie je?li wcze?niej j? namoczymy. Takie moczenie i zmiana wody jest r?wnie? bardzo wa?ne, aby wyp?uka? wzdymaj?ce substancje. Warto tak?e gotowa? soczewic? bez pokrywki, przynajmniej na pocz?tku, dzi?ki temu cz??? substancji, kt?re mog? odstrasza? nas od ro?lin str?czkowych, wyparuje.
Drukuj
Obiad z czarn? soczewic?
- Porcje:21x
Składniki
2/3 szklanki suchej soczewicy (mocz przez kilka godzin zmieniaj?c wod?)
2 cebule
1 kostka w?dzonego tofu
2 ?y?ki sezamu
sos sojowy
majeranek
olej
Instrukcja
Soczewic? mocz kilkukrotnie zmieniaj?c w niej wod?, nast?pnie ugotuj do mi?kko?ci (je?eli chcesz posoli?, zr?b to pod sam koniec gotowania).
Na suchej patelni upra? sezam i przesyp go do miseczki.
Cebul? pokr?j w kostk? i zeszklij na oleju. Nast?pnie wrzu? do niej pokrojone w kostk? tofu.
Cebul? z tofu wymieszaj z soczewic?, dopraw sosem sojowym i majerankiem, posyp pra?onym sezamem.
Podawaj z sa?at? lub innym surowym warzywem:)
Notatki
Je?eli nie chcecie je?? tofu, mo?ecie zamieni? je na ugotowanego pokrojonego w kostk? ziemniaka! W ten spos?b uzupe?nicie w posi?ku brakuj?ce w soczewicy aminokwasy.
Zdradz? r?wnie?, ?e danie smaczne jest tak?e na zimno, jako sa?atka!
Nutrition
- Serving Size:2
- Calories:908
- Fat:33
- Carbohydrates:88
- Fiber:17,7
- Protein:59
Keywords: czarna soczewica, lunch, sa?atka, szybki obiad, sezam
Czarna soczewica
Soczewica jest ?wietnym ?r?d?em bia?ka i zamiennikiem mi?sa. Wch?anialno?? bia?ka w niej wynosi a? 85%. Poniewa? jednak brak soczewicy niekt?rych aminokwas?w, dobrze jest ??czy? j? z produktami zbo?owymi lub ziemniakami. St?d propozycja zamiany tofu na ziemniaki.
Poza tym soczewica dostarcza nam du?ych ilo?ci potasu (szczeg?lnie wskazana jest przy nadci?nieniu). To r?wnie? bardzo dobry sk?adnik diety anemik?w – w soczewicy jest nie tylko ?elazo (3,33 mg/100g), ale r?wnie? wa?nego m.in. przy produkcji krwi kwasu foliowego.
1 maja 2020 @ 13:24
A ja z czarnej soczewicy przygotowa?am go??bki. Zamiast mi?sa doda?am do ry?u soczewic?, podsma?on? cebulk? i r??ne przyprawy, troszk? kurkumy ,pieprzu i soli. Zawin??am to w zblanszowane li?cie bia?ej kapusty. Ca?e danie posypa?am koprem i zielon? cebulk? doda?am przecieru pomidorowego, podgotowa?am i delikatnie zapiek?ym. Danie cudowne, delikatne, syc?ce.
1 maja 2020 @ 13:39
To jeszcze raz ja, chcia?abym doda?, ?e u?y?am m?odej wiosennej kapusty, jej smak jest tak delikatny, ?e ?wietnie komponuje w tym daniu.
3 maja 2020 @ 11:23
Nie ukrywam, ?e taki opis powoduje u mnie ?linotok! 🙂 Spr?buj?!
1 listopada 2020 @ 22:20
Wybra?am ten przepis na m?j debiut w przyrz?dzaniu czarnej soczewicy. To by? strza? w 10! przepysznie, to tofu i majeranek, super po??czenie.
3 listopada 2020 @ 09:27
Cudownie! Jak?e mi?o mi to czyta? 🙂