Wegańskie kotlety z boczniaków
Ze świecą szukać drugiego takiego miłośnika schabowych jak ja! Nie jadam ich jednak (no, może raz na dwa lata). Dlatego szukam czegoś, co zapewni mi podobne doznania smakowe, chrupanie i aromat – bez bycia wieprzowiną. I wcale nie dlatego, że uważam, że nie można jej w ogóle jeść. Ale staram się, aby w mojej diecie było jak najmniej mięsa. Ze względu na moje zdrowie i na los zwierząt. Jednym z satysfakcjonujących zamienników są wegańskie kotlety z boczniaków.
Do niedawna panierowałam boczniaki w sposób tradycyjny, w jajku i tartej bułce. Ale ostatnio dowiedziałam się, że mąka z cieciorki świetnie nadaje się do panierki, nadając jej smak umami. A więc ten piąty, zwierzęcy smak. I muszę przyznać, że wersja wegańska, gdzie mąka z cieciorki zastępuje jajko, jest jeszcze lepsza!
DrukujWegańskie kotlety z boczniaków
Składniki
boczniaki
mąka z cieciorki*
woda
bułka tarta
olej do smażenia
sól
Instrukcja
1/ W miseczce wymieszaj mąkę z cieciorki z wodą, aby powstała z niej papka. Do drugiej wsyp tartą bułkę.
2/ Boczniaki obtocz w cieciorce z wodą, następnie w tartej bułce.
3/ Na patelni rozgrzej oliwę, usmaż na niej boczniaki, dopraw je solą.
Notatki
*Mąkę z cieciorki można kupić, ja zrobiłam ją sama w thermomixie. Wrzuciłam dużą garść ciecierzycy, ustawiłam obroty na 10 na 15 sekund.
Keywords: dieta wegańska, mąka z cieciorki, vege, thermomix, dieta roślinna, boczniaki