Faszerowane pomidory najlepsze w sezonie :)
Jak już pisałam, uwielbiam faszerowane warzywka 🙂 A ponieważ jest sezon pomidorowy, to czas na faszerowane pomidory! Co do nich włożyć? Na co tylko macie ochotę, bo już same podgrzane pomidory są przepyszne!
DrukujFaszerowane pomidory najlepsze w sezonie 🙂
Składniki
4 pomidory
2 łyżki sera solankowego typu feta
2 łyżki ugotowanej kasz jaglanej/ ryżu/ pęczaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki pestek dynii
1 posiekana natka pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Instrukcja
1/ Odetnij czubek pomidorów, wydrąż ich miąższ łyżką.
2/ Pokrój w kostkę wyjęte kawałki pomidorów, wymieszaj je z ugotowaną kaszą lub ryżem, posiekanym ząbkiem czosnku.
3/ Skórki pomidorów posmaruj oliwą, do ich wnętrza włóż kaszę z pomidorami i czosnkiem. Posyp posiekanym serem i pestkami dyni.
4/ Faszerowane pomidory włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nastawionego na 160 stopni na 20 minut lub do naczynia do gotowania na parze na 10-15 minut.
5/ Po wyjęciu z pieca posyp siekaną natką pietruszki.
Nutrition
- Calories:319
- Fat:14,2
- Carbohydrates:34,3
- Fiber:9
- Protein:10,2
Keywords: faszerowane pomidory, faszerowane warzywa, kasza jaglana, likopen, pomidory, przeciwutleniacze, przekąski
Pamiętam, gdy pierwszy raz posmakowałam takich pomidorów robionych na parze… nagle poczułam ich smak zintensyfikowany wielokrotnie! Coś fantastycznego! Warto również podkreślić, że pomidory poddane obróbce termicznej mają znacznie większą zawartość likopenu – świetnego przeciwutleniacza! Na zdrowie zatem!