Smalec z fasoli z roślinnymi skwarkami
Wiosną uczestniczyłam w Wegańskim Kulinarnym Prawie Jazdy w Food Lab Studio. Jedne z Warsztatów prowadził Piotr Ważyński z Wegeguru. I przygotował z nami przepyszny ‘roślinny smalec’. Ja dziś dzielę się tym przepisem, nieco ulepszonym, bo z chrupiącym dodatkiem. Obiecany smalec z fasoli z roślinnymi skwarkami.
DrukujSmalec z fasoli z roślinnymi skwarkami
- Porcje:660g1x
Składniki
1 szklanka ugotowanej fasoli (ja dałam czerwoną, stąd kolor mniej smalcowy)
2 cebule
4 szt śliwek suszonych (najlepiej wędzone)
1 małe jabłko
10 szt żurawiny
2 liście laurowe
4 szt ziele angielskiego, 4 szt jałowca, 4 szt goździka
½ łyżeczki majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego (lub oleju kokosowego)
Skwarki:
2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta soli
Instrukcja
1/ Namocz kaszę i słonecznik, a więc przyszłe skwarki.
2/ Rozgrzej olej na patelni i wrzuć posiekaną cebulkę wraz przyprawami (oprócz majeranku).
3/ Gdy cebulka zacznie nabierać złotego koloru, dodaj posiekane w drobną kostkę jabłko.
4/ Smażyć do momentu kiedy cebula zrobi się złota, a potem odstaw do wystygnięcia i wyjmij przyprawy.
5/ Fasolkę zmiksuj z sosem sojowym i majerankiem. Dodaj podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki i żurawinę do zmiksowanej fasoli (lub zmiksuj je razem z fasolką). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6/ Gdy kasza i słonecznik lekko napęcznieją, odlej je, wymieszaj z łyżką oliwy, papryką i solą i wyłóż na papier do pieczenia. Praż je około 20 minut w 200 stopniach.
Nutrition
- Serving Size:30g
- Calories:35
- Fat:1,4
- Carbohydrates:4
- Fiber:1,2
- Protein:1,5
Keywords: pasztet, fasola, skwarki, pasztet z fasoli, dieta roślinna