Drożdżówka ze śliwkami – smak domu
Drożdżówka ze śliwkami to dla mnie smak domu. Nawet teraz, gdy byłam na 2 dni w Toruniu, mama upiekła ją dla mnie. Wróciłam i postanowiłam dać moim chłopcom te same smaki i zapachy. Zadanie okazało się trudniejsze niż przypuszczałam. Mam w prawdzie segregator z ‘rodzinnymi’ przepisami, ale jak się okazało, nie jest to wcale ogromna pomoc. Bo w przepisie babci mama napisała: mleka mniej niż w babce. A w książeczce w babce mleka nie ma w ogóle. Ale się udało!
DrukujDrożdżówka ze śliwkami
- Porcje:81x
Składniki
500g mąki
6 żółtek
0,5 szklanki cukru
50 g drożdży
100 g masła
ok. 100 ml mleka
szczypta soli
ok. 400 g śliwek
Kruszonka:
60g masła
60g cukru pudru
100g mąki pszennej
Instrukcja
1/Drożdże z cukrem i letnim mlekiem wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2/W rondelku rozpuść masło.
3/Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj na tyle długo, aż stanie się świecące i sprężyste, zostaw do wyrośnięcia.
4/Wymieszaj składniki na kruszonkę i staw do lodówki.
5/Przekrój śliwki na pół, wyjmij z nich pestki.
6/Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Zostaw chwilę do wyrośnięcia, następnie poukładaj na cieście śliwki skórką do dołu i zostaw na kolejne pół godziny.
7/Posyp kruszonką (ja starłam ją na tarce o grubych oczkach) i wstaw ciasto do piekarnika o temp. 180 stopni na około 35-40 minut. Potem uchyl piekarnik i zostaw w nim ciasto aby ostygło.
Nutrition
- Calories:475
- Fat:11,8
- Carbohydrates:80,3
- Fiber:3
- Protein:12
Keywords: drożdżówka, śliwki, smak dzieciństwa