Jesień w piekarniku – zapiekane buraki
Jesień zadomowiła się już na dobre, a wraz z jej nadejściem naturalnie zmienia się też nasz codzienny jadłospis. To idealny sezon na warzywa korzeniowe, które są teraz bardzo wartościowe, a do tego bardzo tanie. Marchew, pietruszka czy buraki pojawiają się na naszych stołach stosunkowo często, ale warto pamiętać także o skorzonerze, topinamburze czy pasternaku. Rozpoczynam tym samym nowy cykl przepisów: jesień w piekarniku – zapiekane buraki.
Każde z tych korzeniowych warzyw ma swój unikalny skład i właściwości i dlatego powinny na co dzień pojawiać się na naszych stołach. Wszystkie one mają stosunkowo małą ilość kalorii, są źródłem węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin. Zawierają także niezwykle cenne dla zdrowia fitozwiązki. Mają silne właściwości antyoksydacyjne, które pozwalają zwalczać wolne rodniki i tym samym wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Buraki
Na pierwszy plan wysuwają się buraki, które mają całe mnóstwo związków nazywanych betacyjaninami. Wykazują one działanie przeciwnowotworowe m.in. chronią materiał genetyczny przed mutacjami, detoksykują komórki, ograniczają rozrost komórek nowotworowych przez inicjację ich apoptozy (zaprogramowanej śmierci). Burakom przypisuje się też właściwości lecznicze przy niedokrwistości (szczególnie zalecany sok z buraków), a także chronią nasze serce poprzez normowanie ciśnienia krwi, ochronę naczyń krwionośnych przed zwapnieniem i obniżając poziom homocysteiny, która zwiększa ryzyko zawałów serca i udarów. Ze względu na zawartość cynku, miedzi, krzemu i innych mikropierwiastków korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Jedzmy buraki w każdej postaci!
DrukujZapiekane buraki
Składniki
2–3 buraki
2–3 ziemniaki
kawałek dyni
kawałek kalafiora
kawałek kapusty lub kilka przekrojonych na pół brukselek
1 cebula
50g sera feta
1 garść orzechów włoskich
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
Instrukcja
1/Buraki i ziemniaki obierz i obgotuj 5-10 minut.
2/Pokrój w grubą kostkę cebulę, kapustę, dynię, kalafiora, ziemniaki i buraki.
3/Wrzuć je do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i włóż do piekarnika na 170 stopni góra – dół na około 30 minut.
4/Gdy warzywa się zapieką, polej je octem balsamicznym, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i posiekaną fetą.
Jeszcze lepsze są odgrzewane, następnego dnia!
Keywords: sezonowe dania, buraki, jesień w kuchni, wege, pieczone warzywa
Jesień w piekarniku – zapiekane buraki, które swoją prostotą ale i połączeniem smaków zachwyca mnie od conajmniej 10 lat.
JosephlAl
4 grudnia 2018 @ 22:34
Строительный сезон еще в разгаре, но объекты уже понемногу готовят к зиме. Многие начатые этим летом стройки частных домов возобновятся следующей весной. Читайте об этом подробнее на сайте omontazhe.ru
folorentorium
17 lutego 2019 @ 16:22
There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.