“Zwyczajna” zupa jarzynowa – jak u mamy
Comfort food to żywność, po której robi nam się miło i błogo. Dla mnie takim jedzeniem jest m.in. zupa jarzynowa, którą robiła nam mama. Robię ją również chłopcom mając nadzieję, że działa ona na nich podobnie jak na mnie.
Ponieważ zawsze mam w lodówce lub zamrażarce gotową porcję bulionu, zrobienie zupy jarzynowej trwa kwadrans. Długie gotowanie warzyw zmniejsza ich wartość odżywczą, a część witamin ulega rozpadowi pod wpływem temperatury. Dlatego jako podstawę zup wybieram gotowe wywary, a warzywa które mają być częścią zupy wrzucam do niej tylko na chwilę. Wystarczy, że zmiękną, a smak wywar już przecież ma!
DrukujZupa jarzynowa
- Cuisine:gotowanie
Składniki
1 l bulionu
1 por
1 cebula
1/3 kalafiora
2 garście brukselki
garść fasolki szparagowej
garść mrożonego groszku
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju (może też być masło klarowane)
szczypta soli
Instrukcja
1/ Pora pokrój w półtalarki, cebulę w drobną kostkę.
2/ Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim pora i cebulkę posypane szczyptą soli. Gdy zmiękną dodaj do nich mąki i wymieszaj dokładnie.
3/ Do gotowego wywaru wrzuć pokrojonego na kawałki kalafiora, fasolkę, brukselkę oraz groszek.
4/ Gdy warzywa w garnku zaczną mięknąć dodaj te z patelni, wymieszaj i wyłącz zupę.
Nutrition
- Serving Size:cała zupa
- Calories:615
- Fat:23
- Carbohydrates:73
- Fiber:29
- Protein:29,6
Keywords: zupa, zupa jarzynowa, karmienie dzieci, szybki obiad, warzywa, żywienie dzieci
folorentorium
16 lutego 2019 @ 17:08
I was just seeking this information for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative web sites in top of the list. Normally the top sites are full of garbage.