Sałatka z młodych pokrzyw
Ta sałatka, to jest mój absolutny wiosenny hit! Nie spodziewałam się, że coś co jest tak zdrowe, będzie także smaczne! Jako dietetyk od lat staram się szerzyć takie przepisy, chociaż jak widać i sama bywam zaskoczona. Dlatego sałatka z młodych pokrzyw jest tak pyszna, że chcę ją jeść codziennie. I bez obaw – ona w ogóle nie parzy.
Pokrzywa jest skarbnicą witamin, minerałów i wielu substancji odżywczych. Jedząc dania z niej, pijąc soki wyciśnięte lub napary z dodatkiem jej liście, mam poczucie pełnego zadbania o swoje ciało. Czuję, że daję sobie bardzo dużo zdrowia. I nie jest to bezpodstawne poczucie, bo wg. medycyny naturalnej to właśnie młodą pokrzywą powinniśmy wzmacniać się na wiosnę. Co Wam serdecznie polecam.
Sałatka z młodych pokrzyw
Jeść ją można na wiele sposobów, na przykład dodając pokrojone listki jako zieleninę do zupy, zamiast natki pietruszki. Polecam również wiosenne spring rollsy. Pamiętajcie, aby liście zbierać w czystych miejscach, przede wszystkim znaczenie ma odległość od dróg. Z pewnością w lasach i parkach znajdziecie zapasy świeżych pędów – a to najlepszy moment na zbiory. Czerwcowe pokrzywy są twardsze i mniej aromatyczne – ale spokojnie, możecie wtedy zbierać ich górne pędy. Smacznego!
DrukujSałatka z młodych pokrzyw
- Prep Time:10
- Czas przygotowania:10 minutes
- Porcje:31x
Składniki
3–4 garście liści pokrzyw
garść winogron (lub np. truskawek)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka pestek słonecznika
kilka orzechów włoskich
łyżka rodzynek
garść kwiatków mniszka
Instrukcja
1/ Działaj z rękawiczkami na dłoniach!
2/ Pokrzywę włóż do miski z wodą i zostaw na chwilę, aby dobrze się wypłukały.
3/ Listki pokrzywy potnij i zalej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Zostaw na kilka minut, aby unicestwiły parzące włoski.
4/ Winogrona lub truskawki potnij na połówki lub ćwiartki, wymieszaj z pokrzywą.
5/ Posyp siekanymi orzechami, pestkami i rodzynkami oraz kwiatkami mniszka.
Keywords: liście pokrzywy