Razowa pizza domowej roboty
Letni sezon przekąskowy, piknikowy oraz wyjazdowy w pełni! Dlatego razowa pizza domowej roboty to świetna propozycja do zabrania na wynos. Można zjeść ją i na ciepło (kto odważny przy panujących upałach??) i na zimno! Dodatki wybieracie sobie sami. Jeśli macie dzieci zaangażujcie je do działania i dekorowania – to zapewnia sukces gastronomiczny.
Nawet pizza może być zdrowa!
Często słyszę, że pizza to nieodpowiednie jedzenie i mało wartościowy fast food. Ale przecież każdy kij ma dwa końce. I wszystko zależy od tego, jakie składniki wybierzemy. Czym innym jest oczywiście tłusta, odgrzewana, z cukrem w składzie, z białą mąką i z konserwantami. Bywają na rynku także pizze, które zawierają również skrobią modyfikowaną, aromaty, emulgator, hydrolizaty białek roślinnych i różne przedziwne zupełnie niepotrzebne nam dodatki.
Zatem moja pizzowa propozycja jest nieco inna. Przecież pełnoziarnista mąka jest bardzo wartościowa, dostarcza magnezu, żelaza, witamin z grupy B. I ciasto z niej jest bardziej chrupiące! Szczególnie dzięki dodatkowi starych odmian pszenicy, takich jak płaskurka, samopsza czy orkisz. Ich mąki mają w prawdzie mniej glutenu, niż współczesna pszenica, ale wystarczająco aby ciasto urosło. Mają w sobie również znacznie więcej mikro- i makroelementów i krzemionki (która zapewnia właśnie chrupkość). Poniżej podaję przepis na podstawową wersję ciasta, co do dodatków brak jest ograniczeń!
I byłabym zapomniała! Domowe gotowanie zapewnia nam nieograniczone możliwości. Na przykład ja i Stasiek wolimy pizze biancę, więc zamiast sosu pomidorowego smarujemy ją śmietaną lub zostawiamy samą i dajemy jedynie ser oraz inne dodatki. Korzystam z gotowego sosu produkcji mojej mamy, ale robiąc go samodzielnie, możemy również przemycić w nim całą masę warzyw poza pomidorami! Mogą to być chociażby tarte marchewka, cebula, czosnek, pietruszka i seler. A na upieczone ciasto możemy wrzucić świeże warzywa.
Zrób to sam
DrukujRazowa pizza domowej roboty
- Prep Time:15
- Cook Time:20
- Czas przygotowania:1,5 godziny
- Porcje:81x
Składniki
2 szklanki mąki żytniej razowej
1,5 łyżeczki soli
2 szklanki mąki z płaskurki (stara odmiana pszenicy)
2 łyżki oleju
30 g drożdży
niecałe 2 szklanki ciepłej wody (dolewaj stopniowo)
tarty ser lub mozzarella
cebula
śmietana lub sos pomidorowy
dodatki wedle uznania
Instrukcja
1/ Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i zostaw ciasto na około godzinę do wyrośnięcia.
2/ Wstaw piekarnik na 220 stopni.
3/ Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na odrobinie oleju.
4/ Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem.
5/ Pomocz ręce i formuj nimi pizze (możesz zrobić 4 duże lub 12 mniejszych).
6/ Pizze posmaruj sosem pomidorowym lub śmietaną, połóż na nią tarty ser, cebulę i ewentualne pozostałe dodatki.
7/ Zapiekaj pizze ok. 20 minut.
Keywords: pizza razowa