Młoda pokrzywa w wiosennej sałatce
Młoda pokrzywa w wiosennej sałatce to jedna z form podania tej niezwykle cennej i wartościowej rośliny. Jedzmy jej liście, pijmy z nią koktajle – ładujmy nasze zdrowotne akumulatory! Odżywiajmy się na zdrowie!
Wyobraźcie sobie, że w ramach zwiększania liczby dzikich roślin w mojej kuchni poszukiwałam ostatnio komosy białej – popularnego chwastu, który jak na złość nie rośnie w mojej okolicy! Na szczęście byliśmy wczoraj na obiedzie u znajomego, który ma dużą działkę ze stawami i rzeczką. Na szczęście u niego komosa była, więc uwaga… przesadziłam ten chwast do nas na działkę. Następnie go podlałam i czekam na plony! Taka jest ze mnie ogrodniczka. Liczę na to, że kulinarnymi efektami tej rozsady pochwalę się niebawem.
Młoda pokrzywa w wiosennej sałatce
Zupa pokrzywowa jeszcze przede mną – surówki i koktajle to nasza codzienność (chociażby jak ta sałatka). Chłopcy zjadają je z apetytem, rano biorą rękawiczki i nożyczki i wędrują po zdrowe zielone liście! Żeby listki nas nie parzyły zalewamy ją oliwą i sokiem z cytryny. Warto zrobić to nieco wcześniej niż bezpośrednio przed jedzeniem. Przez 30-60 minut pokrzywa nie straci jędrności, jak na przykład sałata.
Dlaczego jeść pokrzywę? Bo oczyszcza ona nasz organizm, ma także dużo witamin i mikroelementów. Jest świetnym źródłem żelaza, a dzięki dodatkowi truskawek czy soku z cytryny (czyli bogatym w witaminę C dodatkom), znakomicie się ono wchłonie. Poza tym, jest przepyszna.
Drukuj
Młoda pokrzywa w wiosennej sałatce
Składniki
2 garście liści pokrzywy
10 truskawek
gruszka
garść prażonych orzechów laskowych lub migdałów
kilka liści sałaty
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek oliwy
Instrukcja
1/ Liście pokrzywy umyj, posiekaj i zalej oliwą i sokiem z cytryny. Kilka razy mieszaj, aby sos dokładnie oblał liście pokrzywy.
2/ Tuż przed podaniem sałatki dodaj do niej porwaną sałatę, pokrojoną gruszkę i truskawki, posyp siekanymi orzechami.