Gofry z mąki pełnoziarnistej
Jakiś czas temu kupiłam gofrownicę, którą kładę na kuchenkę. Od tej pory raz na jakiś czas robimy gofry – przy czym znacznie częściej robi je mój mąż. Ciasto przygotowuje się raz – dwa, a potem można je zjeść na śniadanie, ale również dać dzieciakom do śniadaniówki. Przecież gofry z mąki pełnoziarnistej z powidłami lub jogurtem, to zupełnie co innego niż przysmak znad morskiego kurortu, z bitą śmietaną, cukrem i syropem!
Przede mną jeszcze takie zupełnie wytrawne, chociaż przepisów na nie już kilka widziałam. Ale pełnoziarniste gofry są przepyszne i wartościowe. Bo razowa mąka, czyli taka ze zmielonych w całości ziaren, to bardzo zdrowy i wartościowy składnik naszej diety. Dostarcza nie tylko węglowodanów złożonych, które powoli trawiąc się stopniowo zasilają nasz organizm energią, ale także źródło błonnika. Jak wiemy, jest to składnik niezwykle często niedoborowy u dzieci, chronicznie cierpiących na zaparcia. Pod otoczką ziarna zbóż znajdują się również niezwykle cenne substancje odżywcze: fosfor, magnez, żelazo i cynk oraz witaminy z grupy B czy wit. E.
Typy mąk
Im wyższy typ mąki, tym lepiej dla naszego zdrowia. Ponadto, kupuję mąkę razową, a więc najlepszą jaką mogę sobie wyobrazić. Typ (450, 750, 1850 czy 2000) to ilość popiołu – substancji mineralnych. Próbkę mąki spala się w porcelanowym naczyniu, następnie określa ile zostało popiołu. Zatem im wyższy typ mąki, tym cenniejsze wartości odżywcze. Z drugiej strony trudno zrobić tort z ciężkiem, razowej mąki… Ale zapewniam, że w gofrach można z powodzeniem korzystaj z mąki 1850 lub 2000, mieszając ją z białą mąką, dzięki której ciasto uniesie się w czasie pieczenia.
DrukujGofry z mąki pełnoziarnistej
Składniki
1 szkl maki razowej typ 1850 lub 2000
1/2 szkl. pszennej typ 550
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżeczki erytrolu
1/2 łyżeczki ekstraktu wanili
2 jajka
1/2 szkl oleju
1 i 1/3 szkl mleka
Instrukcja
Wszystkie składniki zmiksuj lub dokładnie wymieszaj i piecz w gofrownicy posmarowanej pędzelkiem niewielką ilością oleju.