Jesień na talerzu – kasza gryczana z kurkami
Mimo iż trwa sierpień, to ja czuję za oknem i w duszy jesień. Przez ostatni tydzień płakałam po kilka razy każdego dnia. Głównie z powodu bezsilności, bezradności, poczucia niesprawiedliwości i faktu, że ktoś depcze moje ideały oraz przekonania. Co więcej, nie tylko moje ale ogólnoludzkie i humanitarne. Wiem, że już nic więcej nie mogę zrobić. Dlatego pora zadbać o siebie. Wzmocnić siebie i swoją rodzinę. A czy można zrobić to lepiej niż dietą? Gotuję więc i wrzucam tu przepisy. Ponieważ już jest jesień na talerzu – kasza gryczana z kurkami.
Kasza gryczana
Kasza gryczana jest super, rozgrzewa, ma w sobie magnez i inne mikroelementy wspierające nasz układ nerwowy. Poza tym pełna jest krzemionki, która wzmacnia naczynia krwionośne, nasze włosy, skórę i paznokcie. Intuicyjnie latem kaszę gryczaną sobie odpuszczam, natomiast wracam do niej gdy robi się chłodniej.
Zazwyczaj kupuję kaszę niepaloną, ale przed ugotowaniem jej do takiego dania, jak dzisiejsza jesień na talerzu, prażę ją w garnku bezpośrednio przed ugotowaniem. Gdy już lekko zciemnieje i zacznie pachnieć (ja lubię ten aromat, ale prawdopodobnie nie wszyscy go lubią) zalewam ją wodą i gotuję. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że w chwili jej prażenia, w kaszy zaczynają zachodzić powolne procesy degradacji składników odżywczych. Jeżeli ma to miejsce tuż przed gotowaniem i jedzeniem, to nie ma z tym żadnego problemu i nie wpływa to na jakość odżywczą. W sytuacji, kiedy kupuję prażoną kaszę, która prawdopodobnie stała długo w hurtowni i na sklepowej półce, zaczyna to mieć znaczenie.
Na koniec, zachęcam Was do gryczanych oraz jesiennych eksperymentów. A kiedy zaprzyjaźnicie się z kaszą, to z tej nieprażonej zawsze możecie upiec sobie chlebek.
Jesień na talerzu – kasza gryczana z kurkami
DrukujJesień na talerzu – kasza gryczana z kurkami
Składniki
Szklanka kaszy gryczanej
1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
czerwona cebula
garść orzechów laskowych
50 g wędzonego tofu
1–2 garście kurek
oliwa z oliwek do smażenia
pęczek natki pietruszki
Instrukcja
1/ Kaszę ugotuj. Możesz uprażyć ją wcześniej w suchym garnku, następnie zalej wodą i dodaj szczyptę soli.
2/ Na suchej patelni podpraż orzechy laskowe, następnie przesyp je do miseczki i zostaw do dekoracji.
3/ Kurki oczyść na sucho, na przykład pędzelkiem do malowania farbami plakatowymi.
4/ Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż pokrojone w drobną kostkę tofu wędzone, dodaj cebulkę, a na sam koniec kurki.
5/ Natkę pietruszki posiekaj drobno i posyp gotowe danie, dodaj cieciorkę i orzechy.