Orzechowa kasza pęczak
Dziś przepis na mocno orzechowe, jesienne śniadanie. Uwielbiam kaszę za to, że jest posiłkiem cudownie grzejącym od środka. Takie słodkie, odżywcze śniadanie jest bardzo proste i zawsze dobrze smakuje!
Węglowodany na śniadanie
Sporo rozmów trwa wokół jedzenia węglowodanów na śniadanie. Wiele osób forsuje pogląd, że śniadanie powinno składać się z tłuszczów i białek, a nie węglowodanów. I to może być prawda, ale nie musi. Organizm każdego i każdej z nas jest inny i co innego będzie nam służyć. Warto spróbować różnych opcji i obserwować swój organizm. Przyjrzeć się, co daje właśnie Tobie dużą ilość energii, co napędza Ciebie do działania!
Jeśli węglowodany działają na Ciebie dobrze, a nie masz ochoty na kanapkę z warzywami, polecam śniadaniową kaszę w różnych wariacjach, m.in. na słodko.
Orzechowa kasza pęczak
Kasza pęczak z dzisiejszego przepisu jest bardzo mocno orzechową propozycją, a co za tym idzie — obfituje w dobre tłuszcze i kalorie. Ze względu na wysoką kaloryczność orzechów, nie rekomenduję jedzenia jej codziennie. Natomiast raz na jakiś czas, jak najbardziej można sobie na takie szaleństwo pozwolić. Szczególnie że taka kasza wzmacnia i otula brzuch od wewnątrz, a takiego ciepła w sezonie jesienno-zimowym wszyscy potrzebujemy.
DrukujOrzechowa kasza pęczak
Opis
To śniadanie w zasadzie robi się samo! A przy tym jest cudownie orzechowe, ma zróżnicowaną teksturę i rozgrzewa od środka, pobudzając ciało do funkcjonowania.
Składniki
- porcja kaszy pęczak
- mleko owsiane (lub inne, jakie lubicie)
- łyżka masła orzechowego
- orzechy
- miód
Instrukcja
Kaszę opłucz dokładnie i gotuj w mleku przez około 15 minut. Gdy pęczak spęcznieje, a konsystencja całości stanie nie nieco bardziej kremowa, dodaj łyżkę masła orzechowego i opcjonalnie małą szczyptę soli. Całość gotuj przez kolejne 5-8 minut i gotowe!
Przełóż do miseczki, a na górze wysyp podprażone orzechy. Całość polej odrobiną miodu — w połączeniu z orzechami będzie świetnym dodatkiem 🙂