Dlaczego wciąż pijemy alkohol? Rozmowa z Karoliną Brodą w Poradniku Pozytywnego Jedzenia
Nową serię podcastu „Poradnik Pozytywnego Jedzenia” rozpoczęłam rozmową z Karoliną Brodą, redaktorką tematu miesiąca marcowego numeru „ZNAK”. Miesięcznik poruszał temat alkoholu, a my szukamy odpowiedzi na pytanie: dlaczego wciąż go pijemy? Dlaczego alkohol stał się stałym element życia społecznego w Polsce? Jak budują się pokoleniowe wzorce picia i jak popkultura normalizuje i romantyzuje jego spożywanie? – o tym wszystkim rozmawiałyśmy z Karoliną.
Dlaczego wciąż pijemy alkohol?
Wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy, jak dużym problemem jest używanie alkoholu. Alkohol zaburza nasz naturalny rytm i funkcjonowanie w zasadzie całego organizmu, od obniżenia jakości snu i zdolności poznawczych, po degradację odporności i kondycji psychicznej. Co więcej, jak pokazują badania, nawet najmniejsza dawka etanolu może uruchomić w naszym ciele komórki nowotworowe. Dlatego każdorazowo gdy sięgamy nawet po kieliszek wina, musimy zdawać sobie sprawę, że ryzykujemy własnym zdrowiem. Dane dotyczące spożycia alkoholu w Polsce są szokujące:
- W 2023 r. przeciętny Polak wypił łącznie ok. 9,4 l czystego alkoholu na osobę, co jest najniższym poziomem od 2017 r. (źródło)
WHO wskazuje spożycie w ilości nawet 11,6 l (dla osób 15+) – to więcej niż średnia unijna (~9,2 l) .
Dominujące są piwo (ok. 55 % całkowitego spożycia alkoholu), potem spirytusy (~35 %) i wino/meady (~8 %) (źródło)
Co ciekawe, trend redukcji spożycia trwa – spadek o 0,4 litry czystego alkoholu w ciągu roku (2021–2022) to pozytywny znak, ale i lekki – rzędu ~4 % . Coraz popularniejsze stają się napoje 0%, które, choć zawierają bardzo niskie dawki alkoholu lub są go całkowicie pozbawione, nie rozwiązują problemu społecznego.
Gorąco zapraszam Was do wysłuchania rozmowy z Karoliną Brodą. Być może znajdziecie w niej coś dla siebie.