Ciasteczka migdałowo – jabłkowe
Eksperyment kulinarny, którego efektem są ciasteczka migdałowo – jabłkowe wziął się z tego, że po racuchach zostały mi zmielone migdały, z których postanowiłam zrobić takie włoskie biszkopciki. Ale potem okazało się, że nie mam w domu jajka, a Tadzio spał i nie miałam jak wyjść do sklepu więc… zmiksowałam jabłko zamiast jajka. Udało się! Tato oraz ksiądz Luter zjedli je z przyjemnością (my również).
DrukujCiasteczka migdałowo – jabłkowe
Składniki
130 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru (można zwykły cukier zmielić razem z migdałami)
50 g mąki pszennej
zmielone lub utarte jabłko
1/2 łyżeczki cynamonu
migdały do dekoracji
Instrukcja
Wymieszaj wszystkie składniki i połóż je łyżką na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem. Można je udekorować migdałem, który po upieczeniu jest przepyszny i chrupiący.
Notatki
Zamiast jabłka (jako zamiennika jajka) można dać również rozgniecionego banana, ale wtedy zdecydowanie zmniejszyłabym jeszcze ilość cukru, prawdopodobnie do zera – w zależności od stopnia dojrzałości banana:)
Keywords: żywienie dzieci, ciasteczka, mąka migdałowa, ciasteczka migdałowo-jabłkowe, porady, wegańskie
Gosia
8 lutego 2021 @ 16:52
W jakiej temperaturze piec ciasteczka?