Koktajl z kapustą
Właśnie do sklepów wchodzi moja czwarta książka z przepisami na koktajle. Tym razem postanowiłam skorzystać z superfoods, dlatego nosi ona tytuł “Superkoktajle”. Bardzo zdrowym warzywem, które warto jeść (i pić) jest kapusta, dlatego dziś propozycja z pierwszej części “Koktajli dla zdrowia i urody” – przepis na koktajl z kapustą.
Nie mam wątpliwości co do tego, że koktajle warzywno – owocowe są zdrowe. Dziś jedna z pań, która od dawna inspiruje się moimi przepisami na koktajle zapytała co sądzę o tym, że koktajle mogą nie być zdrowe, że mają wysoki indeks glikemiczny, itd. No więc owszem, wyciskając świeże soki z owoców faktycznie pozbawiamy je błonnika, pijemy słodki sok z witaminami i minerałami i mogą one podnosić poziom glukozy we krwi. Ale… po pierwsze układam przepisy na koktajle w taki sposób, aby były w nich i owoce i … warzywa. To na nich mi najbardziej zależy, bo mają mało kalorii, za to dużo wartości odżywczych i różnych cennych składników. Po drugie, jeżeli ktoś ma problemy z poziomem cukru po wypiciu koktajlu, to może zamienić je na blendowane, a nie wyciskane (bo wtedy również mają one dużo błonnika). Uważam, że pijąc naturalne, świeże soki i koktajle, wzbogacając nimi naszą codzienną dietę, zdecydowanie mamy dodatni bilans zdrowotny. Bo przecież niektóre fitozwiązki normalizują również poziom glukozy we krwi.
DrukujKoktajl z kapustą
- Prep Time:5
- Czas przygotowania:5 minutes
- Porcje:11x
Składniki
100 g kapusty
1 marchewka
2 jabłka
1 łyżeczka oleju lnianego
Instrukcja
Wyciśnij sok ze składników i wymieszaj z olejem lnianym.
Nutrition
- Serving Size:1
- Calories:179
- Fat:6
- Carbohydrates:27,9
- Fiber:7,7
- Protein:2,9
Keywords: kapusta, koktajl, zdrowy sok, jabłko, marchewka, sok z kapusty, odporność
Kapusta ma wiele niezwykłych właściwości zdrowotnych. Jest bardzo cennym źródłem witamin (A, B, C, E oraz K), siarki, wapnia, magnezu oraz rutyny. Poprawia odporność, wzmacnia naczynia krwionośne (rutyna), wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza obrzęki, leczy anemię, działa antynowotworowo (indol).
Przepis pochodzi z pierwszej części książek koktajlowych 🙂