Kompot z rabarbaru bez cukru
Uwielbiam rabarbar. Muszę jednak przyznać, że nie jest on prosty kulinarnie – gdy chcemy unikać cukru. A chcemy. Kilkukrotnie próbowałam zrobić z niego zdrowy kompot. Bezskutecznie. Aż do dziś! Przepyszny i … smakuje jak za dawnych czasów, gdy babcia Dana nam go gotowała (przypuszczam jednak, że z całkiem sporą dawką cukru). Słodki i zdrowy kompot z rabarbaru bez cukru.
Drukuj
Kompot z rabarbaru bez cukru
- Porcje:ok. 1 l
Składniki
4 laski rabarbaru
8 suszonych daktyli
1 l wody
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Instrukcja
Daktyle wrzuć do wody i gotuj aż będą miękkie (około 30 minut).
Rabarbar pokrój na około centymetrowe kawałki, w razie konieczności wytnij sztywne włókna.
Dorzuć rabarbar do garnka z daktylami i gotuj około 10 minut, aż zacznie się rozpadać.
Możesz doprawić kompot imbirem i przecedzić jeżeli wolisz klarowny.
Notatki
Wartość odżywcza całego kompotu poniżej
Nutrition
- Calories:182
- Fat:0,6
- Carbohydrates:32,3
- Fiber:17,6
- Protein:3
Keywords: rabarbar, kompot, daktyle, cynamon, bez cukru