MIKSUJEMY! KOKTAJLE PRZYSPIESZAJĄCE METABOLIZM
Warzywa i owoce plus ekstradodatki i… koktajl do zadań specjalnych gotowy! Oto 10 przepisów przygotowanych specjalnie dla naszych czytelniczek.
Metabolizm u każdego jest inny. Za jego tempo odpowiadają m.in.: gospodarka hormonalna, wiek i płeć, ale także geny. Nie na wszystkie te czynniki masz wpływ. Jednak na pewno możesz pomóc organizmowi w szybszym i sprawniejszym trawieniu, dbając, by w twojej diecie były produkty, które przyspieszają metabolizm i mają wpływ na spalanie tłuszczu. Możesz je zmiksować i przygotować koktajl. Zastąp nim chociaż jeden posiłek. Efekt? Mniej kilogramów!
Oczyszczają, a także odżywiają!
1. Detoks dla organizmu
Pijąc warzywno-owocowe koktajle w naturalny sposób oczyścisz organizm z toksyn. Zawierają błonnik, który usprawnia pracę jelit.
2. Witaminowa bomba
Nawet w jednej porcji koktajlu dostarczysz sobie więcej składników odżywczych niż mogłabyś zjeść w ciągu dnia. Są cenne ze względu na dużą zawartość wit. C i magnezu.
3. Niskokaloryczny posiłek
Koktajle np. tylko z warzyw będą zawierały bardzo mało kalorii, np. zielony to ok. 70-100 kcal.
10 “miksów” z warzyw i owoców
Koktajlem możesz zastąpić posiłek o każdej porze dnia. Przygotowując go, kieruj się też własnymi upodobaniami.
1. Jagodowy z cynamonem
Owocowe smoothie z chrupiącymi dodatkami to dobra propozycja na lekkie, szybkie śniadanie. Ze względu na dużą zawartość błonnika napój na długo zapewnia uczucie sytości i dostarcza potrzebnej rano energii. Dodatek cynamonu przyspieszy przemianę materii i usprawni trawienie.
PRZEPIS: Pół szklanki świeżych jagód przebierz i pozbaw listków oraz łodyżek. Umyj i osącz owoce na sicie i wrzuć do blendera. Dodaj obranego banana, łyżkę otrębów, szczyptę cynamonu, łyżkę nasion chia (szałwii hiszpańskiej). Wlej 100 ml soku z czarnej porzeczki, zblenduj wszystkie składniki. Odczekaj 10 minut, aż napęcznieją nasionka chia. Posyp schłodzone smoothie np. domową granolą lub kilkoma pokruszonymi orzechami.
2. Jabłko z gruszką i listkami mięty
Owoce te zawierają dużo pektyn, dzięki czemu ułatwiają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Koktajl z nich doskonale zastąpi lekką przekąskę. Olejki eteryczne zawarte w listkach mięty usprawniają pracę wątroby.
PRZEPIS: Wyciśnij sok z garści umytych i osączonych z wody zielonych warzyw, np. jarmużu, szpinaku, kilku listków mięty. Zblenduj sok z bananem, dwoma małymi jabłkami i gruszką (owoce pokrój na kawałki).
3. Burak z ogórkami i imbirem
Nieobciążony toksynami organizm szybciej będzie spalał kalorie. Jeśli zależy ci więc na detoksie, przyrządzaj koktajle na bazie buraków, ogórków i zielonych warzyw. Ogórki są świetnym dodatkiem do koktajli, bo zawierają ponad 90 proc. wody i tylko 13 kcal w 100 g. Mają też właściwości moczopędne, więc ułatwiają pozbycie się nadmiaru wody z organizmu, w upały zapobiegają obrzękom. Natomiast imbir pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu przyspiesza trawienie.
PRZEPIS: Wyciśnij sok z dwóch buraków lub użyj do koktajlu soku jednodniowego. Do blendera włóż jabłko (bez gniazda nasiennego), dwie gałązki umytego jarmużu, obrany świeży ogórek i plasterek korzenia imbiru bez skórki. Dolej 100 ml soku z buraków i 100 ml kefiru lub jogurtu naturalnego.
4. Pomidorowy z papryczką chili
Pomidory to dobre źródło potasu. Z kolei papryka jest bogatym źródłem witaminy C. Warzywa te mają niski indeks glikemiczny, a więc pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi i dłużej zachować uczucie sytości. Chili zawiera kapsaicynę, która doskonale “podkręca” przemianę materii.
PRZEPIS: Wrzuć do blendera pomidor, pół czerwonej papryki oczyszczonej z nasion, jedną morelę bez pestki, Dodaj kilka listków bazylii, 100 ml jogurt naturalnego, szczyptę soli, pieprzu i chili. Zmiksuj wszystkie składniki.
5. Zielony drink z siemieniem
Gdy po południu masz nieodpartą chęć na kaloryczną przekąskę w postaci batonika, zastąp ją delikatnym w smaku, lekko słodkim napojem. Doskonale zaspokoi ochotę na łakocie, a przy tym dostarczysz sobie błonnika, sporo witamin oraz minerałów. Siemię lniane składa się niemal z 30% błonnika rozpuszczalnego w wodzie, więc daje na długo uczucie sytości.
PRZEPIS: Zblenduj dwie szklanki umytych liści szpinaku ze szklanką wody mineralnej. Następnie dodaj do blendera dwie szklanki winogron bez pestek, obranych z łodyżki oraz jedną dojrzałą brzoskwinię bez pestki. Wsyp łyżeczkę siemienia lnianego. Zblenduj jeszcze raz wszystkie składniki. Jeśli koktajl będzie za gęsty, rozcieńcz go wodą mineralną
6. Maliny i borówki z nasionami chia
Napój doskonale oczyszcza jelita poprzez mechaniczne działanie pestek. To ważny element każdej diety przyspieszającej przemianę materii. Jeśli dodasz do niego dwie łyżki nasion chia, będzie sycący i zastąpi ci wieczorny posiłek.
PRZEPIS: Szklankę malin, pół szklanki borówek amerykańskich, dwie łyżki nasion chia zblenduj w mikserze ze szklanką soku pomarańczowego lub wody mineralnej.
7. Śliwkowy z migdałami
Otręby i suszone śliwki ułatwiają trawienie, przyspieszą pracę jelit, regulując wypróżnienia. Migdały działają odkwaszająco na organizm, ułatwiają więc chudnięcie.
PRZEPIS: Do blendera wrzuć trzy duże, słodkie śliwki bez pestek i trzy wcześniej namoczone śliwki suszone. Dosyp łyżkę płatków migdałowych i otrąb. Zmiksuj składniki ze szklanką maślanki.
8. Marchewkowy z imbirem i chili
Korzeń tego warzywa reguluje poziom cukru we krwi. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu, a także wpływa na regulację trawienia. W połączeniu z ostrymi przyprawami chili i imbirem, to idealne warzywo do koktajlu, który przyspieszy metabolizm i trawienie.
PRZEPIS: Wyciśnij sok z dwóch obranych marchewek i jabłka (bez gniazda nasiennego). Zmiksuj z dojrzałą brzoskwinią (bez pestki), kawałkiem korzenia imbiru (ok. 1 cm) obranego ze skórki i odrobiną chili. Zamiast jabłka możesz zmiksować 2 dojrzałe śliwki bez pestek.
9. Burak z gruszką i kardamonem
Burak, gruszka, truskawki i maliny to kompozycja warzyw i owoców, która przyspiesza przemianę materii, hamuje apetyt na słodycze oraz redukuje tkankę tłuszczową. Z dodatkiem kardamonu, który wspomaga pracę jelit, jest to idealny napój, gdy chcesz schudnąć.
PRZEPIS: Wyciśnij sok z jednego dużego, umytego buraka. Zmiksuj z gruszką (bez skórki i gniazda nasiennego), szklanką malin i połową szklanki truskawek oraz szczyptą kardamonu.
10. Porzeczkowy z otrębami
Porzeczki w połączeniu z melonem sprzyjają lepszemu nawilżeniu organizmu i zmniejszają skłonność do obrzęków. Otręby likwidują zaparcia i sprzyjają odchudzaniu.
PRZEPIS: Zblenduj szklankę melona miodowego (miąższ pokrojony w kostkę) ze szklanką czerwonych porzeczek, łyżką otrąb owsianych, łyżką oleju lnianego i syropu klonowego.
Wyciskarka czy blender?
Oba urządzenia przydają się do robienia napojów, ale mają nieco inne zastosowanie.
Czysty sok: Wyciskarka (lub sokowirówka) jest doskonała, by otrzymać czysty sok, nawet z twardych warzyw i owoców, np. brokułu, buraka, jabłka.
Koktajl z błonnikiem: Blender rozdrobni na krem miękkie produkty, np. szpinak, jarmuż, awokado, kiwi, banana, mango. Do dzbana blendera możesz od razu dodać wodę, by uzyskać konsystencję napoju.
Zabierz ze sobą do pracy!
Możesz przygotować rano podwójną porcję koktajlu. Jedną wypij na śniadanie, a drugą zabierz ze sobą do pracy i zastąp nią drugie śniadanie czy podwieczorek.
WLEJ NAPÓJ DO TERMICZNEGO KUBKA: Doskonale sprawdzi się szczelnie zamykany kubek termiczny do chłodnych napojów. Możesz w nim przechowywać koktajl przez kilka godzin bez obawy, że sfermentuje lub skwaśnieje. Dzięki podwójnym ściankom chłodny płyn dłużej utrzymuje swoją temperaturę, a specjalna izolacja sprawia, że napój nie ogrzewa się od dłoni. Czasem jest zaopatrzony też w rurkę. Cena od 20 zł.
Anna Gumowska, kons. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka
Artykuł napisany dla Kobieta.interia.pl