Gomasio – zdrowy zamiennik soli
Gomasio, zwane solą sezamową jest jest niezwykle aromatyczną przyprawą, która ma niepowtarzalny smak. Jest ono zdrowym zamiennikiem tradycyjnej soli, świetnym źródłem m.in. wapnia oraz rozgrzewającym dodatkiem do dań.
Sięgam po nie teraz z dwóch powodów. Po pierwsze nagle skończyło się lato, robi się coraz chłodniej i zwykle wtedy przypominam sobie o kuchni makrobiotycznej, która działa rozgrzewająco i harmonizująco. Po drugie chcę wspierać jak tylko się da zrastającą mi się kość (dlatego też przynajmniej 2 razy dziennie robie na nią okłady z żywokostu).
Przepis na gomasio jest banalny:
DrukujGomasio – zdrowy zamiennik soli
- Prep Time:5
- Cook Time:5
- Czas przygotowania:10 minutes
Opis
Podstawą tradycyjnego gomasio są prażone ziarna sezamu (zamawiam je w tobio). Zajadam się teraz nimi, ponieważ jest on świetnym źródłem wapnia (10 łyżeczek zużytych w przepisie dostarcza niemal połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek). Sam sezam działa również przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, a zawartym w nim substancjom przypisuje się działanie prewencyjne m.in w przypadku nowotworów skóry, piersi i prostaty.
Składniki
10 łyżeczek sezamu
1 łyżeczka soli
Instrukcja
Sól wrzucam na suchą patelnię i podprażam. Po chwili dodaję sezam i dalej podgrzewam intensywnie mieszając, bo spalony sezam smakuje i pachnie okropnie. Gdy ziarna zciemnieją i są uprażone, a w kuchni unosi się orzechowy aromat, zdejmuję patelnię z gazu.
Gdy mieszanka przestygnie (i odpruje z niej reszta wilgoci) ucieram ją w moździerzu. Następnie przesypuję ją do słoiczka, który trzymam w ciemnym chlebaku.
Notatki
Gomasio dodaję do dań zamiast soli, a najbardziej lubię wysypane na kanapkę ze świeżutkiego chleba z masłem!
Nutrition
- Serving Size:10
- Calories:656
- Fat:59,9
- Carbohydrates:2,1
- Fiber:7,9
- Protein:27,4
Keywords: przekąski, sezam, wapń, zdrowe kości