Ekspresowy obiad jesienno – dyniowy
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Notice: Undefined index: footer_social_platform in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 470
Notice: Undefined index: footer_heading in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 471
Notice: Undefined index: nutrifox_display_style in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 725
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Niekwestionowan? kr?low? i pani? jesieni jest dynia. Ka?da jej cz??? warta jest uwagi – mi??sz, pestki a nawet butelkowozielony olej z jej pestek. Uwielbiam szybkie posi?ki. A ten dyniowy ekspresowy obiad jest zachwycaj?cy w swej prostocie. I idealny na jesie? – jegokolory s? takie, ?e najlepszym t?em do zdj?? wyda? si? trawnik 🙂
Drukuj
Ekspresowy obiad dyniowy
Składniki
Makaron soba (mo?na poda? oczywi?cie inny)
Kawa?ek dyni
Pestki dyni
Olej dyniowy SemCo
Kilka ?y?ek koziego sera
Instrukcja
1/Dyni? kroj? w kostk? i wrzucam na patelni? grillow?, a pestki pra?? na suchej patelni.
2/Gotuj? makaron, posypuj? go grillowan? dyni?, pestkami dyni, kawa?kami koziego sera i oblewam olejem z pestek dyni.
3/Wybra?am makaron Soba z dw?ch powod?w po pierwsze bardzo szybko jest gotowy, wi?c obiad na stole mo?e by? ju? po 10 minutach, po drugie ma on w sobie dodatek m?ki gryczanej. W zale?no?ci od producenta, ten dodatek jest symboliczny albo znacz?cy (lepiej wybra? taki z wi?ksz? ilo?ci? gryki), dzi?ki czemu nasz posi?ek b?dzie jeszcze bardziej warto?ciowy i od?ywczy.
Keywords: dynia, makaron, obiad, olej z pestek dyni, semco, szybkie danie
Co dobrego w dyni
Jej kolor podpowiada nam pierwszy warto?ciowy sk?adnik, jakim jest betakaroten. To pomara?czowo – czerwony barwnik, kt?ry jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Hamuje procesy starzenia, rozw?j nowotwor?w oraz przeciwdzia?a szkodliwym skutkom stres?w i zanieczyszczenia powietrza. Jak pokaza?y badania, jedzenie dyni obni?a ryzyko nowotwor?w p?uc, piersi, ?o??dka i jelita grubego. Ale to tylko jedna z dobroczynnych w?a?ciwo?ci – wi?cej ju? nied?ugo.
Olej z pestek dyni
Ten butelkowozielony olej, podobnie jak olej lniany, charakteryzuje si? wysok? zawarto?? tzw. wielonienasyconych kwas?w t?uszczowych, kt?re s? niezb?dne dla prawid?owego dzia?ania uk?adu odporno?ciowego, nerwowego i zdrowej sk?ry. Ma bardzo du?o witamin A, B1 i B2, C, E, H, PP, a tak?e wiele minera??w, w tym ?elaza, fluoru, potasu, magnezu, wapnia, selenu i cynku (te ostatnie s? bardzo wa?ne w procesie odporno?ci jak i sprawno?ci seksualnej u m??czyzn).Olej z pestek dyni (jak r?wnie? same pestki) ma dzia?anie odrobaczaj?ce, dlatego szczeg?lnie warto podawa? go dzieciom.
Do wyt?oczenia buteleczki oleju potrzeba kilkudziesi?ciu dy?…!
