Racuchy z jab?kami z m?ki migda?owej
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Notice: Undefined index: footer_social_platform in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 470
Notice: Undefined index: footer_heading in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 471
Notice: Undefined index: nutrifox_display_style in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 725
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Wczoraj do Stasia przychodzi? na nocowanie jego przyjaciel. ?eby zrobi? ch?opcom przyjemno??, na kolacje zaplanowa?am racuchy z jab?kami. Chcia?am jednak, ?eby by?y bardziej warto?ciowe i wymy?li?am, ?e dodam do nich m?k? migda?ow?. To by? strza? w dziesi?tk?! Wysz?y o wiele smaczniejsze od tych oryginalnych.
Dlaczego racuchy z jab?kami z m?ki migda?owej? Mo?na skorzysta? z kupionej m?ki migda?owej, ale o wiele bardziej warto?ciowa jest taka, kt?r? zrobimy samodzielnie. Ka?de rozdrabnianie przyczynia si? do zmniejszenia warto?ci od?ywczych, g??wnie poprzez proces je?czenia. Migda?y – w przeciwie?stwie do bezwarto?ciowej bia?ej m?ki, s? ?wietnym ?r?d?em potasu, wapnia, ?elaza i cynku oraz witamin – g??wnie z grupy B (B2) oraz witaminy E (kt?rej b?dzie znacznie mniej gdy m?ka migda?owa nie b?dzie ?wie?a).
Dla mnie racuszki z jab?kami to danie – rarytas, kt?re smakuje chyba wszystkim – i dzieciom i doros?ym! Pami?tam, jak czasami w niedziel? na kolacje mama nam je przygotowywa?a, a my ogl?dali?my Kaczora Donalda, a p??niej Kubusia Puchatka na dobranock?. Mama posypywa?a pokrojone jab?ka cukrem, ?eby zmi?k?y. Ja postanowi?am nie oszcz?dza? dzieci?cych z?b?w – niech gryz?! 🙂 A oszcz?dzi? – bo bez cukru ipos?odzi?am je siekanymi rodzynkami.
Drukuj
Racuchy z jab?kami z m?ki migda?owej
Składniki
3 jab?ka
1/2 szklanki migda??w
3 jajka (podzielone na ???tko i bia?ko)
1/2 ?y?eczki proszku do pieczenia
200 ml kefiru
szczypta cynamonu
1 ?y?eczka rodzynek
Instrukcja
1/ Jab?ka obra?am, pokroi?am na drobne kawa?ki.
2/ Ubi?am pian? z bia?ek ze szczypt? soli.
3/ Rodzynki zala?am odrobin? gor?cej wody, ?eby zmi?k?y. Zmieli?am migda?y na m?k? i wymiesza?am j? z ???tkami, proszkiem do pieczenia, kefirem i cynamonem.
4/ Doda?am jab?ka i posiekane rodzynki, a na koniec delikatnie wmiesza?am pian? z bia?ek. Sma?y?am na oleju rzepakowym, nast?pnie prze?o?y?am na r?cznik papierowy.
5/ Na talerzu opruszy?am cukrem pudrem.
Keywords: zdrowe s?odycze, deser, m?ka migda?owa, przek?ska, przepis, racuchy, jab?ka
Ch?opcy kolacj? spa?aszowali w ekspresowym tempie i pobiegli na g?r? toczy? niezwykle g?o?n? walk? o pok?j 🙂 A gdy zaniepokojona o stropy w domu, zapyta?am czy nie mo?na ciut spokojniej, zapytali mnie, czy s?ysza?am kiedy? ciche burzenie mur?w… No nie s?ysza?am, wi?c im odpu?ci?am. Mury na szcz??cie stoj?, ale pok?j jest w stanie … pewnej rozsypki. Mam wi?c nadziej?, ?e wiecz?r si? im uda?!
