Kotlety z selera w piekarniku
Nieśmiały i skromny… dodawany do włoszczyzny zazwyczaj jako fragment warzywa, szybko obsycha, więdnie, staje się nieatrakcyjny, a wręcz niechciany. Dlatego proponuję danie, w którym będzie on królem – kotlety z selera. Dlaczego? Poza tym ma wszystkie witaminy z grupy B, włącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Selerowi przypisuje się właściwości oczyszczające i odtruwające organizm (pomaga wydalać kryształki kwasu moczowego lecząc dnę moczanową) oraz przyspiesza przemianę materii. Smacznego zatem!
DrukujKotlety z selera
Składniki
2 selery
50 g żółtego sera
2 jajka
1 cebula
bułka tarta
sól, pieprz, papryka (kto co chce :))
olej
Instrukcja
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub oliwy, żeby nabrała aromatu. Selery i żółty ser ucieramy na drobnej tarce.
Przestudzoną cebulę dodajemy do selera i sera, wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce. Na blaszce do pieczenia kładziemy papier i smarujemy go olejem.
Układamy kotleciki i … teraz uwaga, mój patent (bo jak smarowałam pędzelkiem to zawsze ta bułka się kleiła, kotlety się rozpłaszczały, itd).
Przekładam kotleciki na drugą stronę – ich aktualna góra wystarczająco nasączyła się olejem:) I wstawiam do piekarnika na około 30 minut do 170 stopni.
Keywords: żywienie dzieci, dna moczanowa, kotlety z piekarnika, warzywne inspiracje, wege kuchnia, wege
Surówka z pora
Smak młodości, który dezynfekuje i zabezpiecza przed chorobami! 2 pory posiekane drobno, w tzw. półtalarki, tarte jabłko, odrobina soku z cytryny i łyżeczka majonezu (albo jogurtu naturalnego, jeżeli chcemy, żeby było bardziej fit).