Szybkie i proste cytrynowe risotto
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Notice: Undefined index: footer_social_platform in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 470
Notice: Undefined index: footer_heading in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 471
Notice: Undefined index: nutrifox_display_style in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 725
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Zawsze wydawa?o mi si?, ?e risotto to wyj?tkowo trudne i skomplikowane danie, kt?re przygotowuje si? w najwykwintniejszych kuchniach. Podobnie zreszt? my?la?y panie na warsztatach kulinarnych, kt?re zdecydowa?y si? na przygotowanie cytrynowego risotto, aby nauczy? si? tej trudnej potrawy i wypr?bowa? przepis, pod moim czujnym okiem. A potem zobaczy?y, jak proste to danie. Ale i efektowne. No i przepyszne. A im wi?cej warzyw do niego wrzucimy, tym bardziej fit mo?e by? naszecytrynowe risotto.
Drukuj
Szybkie i proste cytrynowe risotto
Składniki
110 g ry?u arborio (szklanka)
1 cebula
200 ml ciep?ego bulionu warzywnego
100 ml bia?ego wina
1 cytryna ekologiczna (b?dziemy trze? sk?rk?)
1 szczypta szafranu
1 szczypta kurkumy
1 szczypta mielonego imbiru
1 szczypta ga?ki muszkato?owej
2 ?y?ki nieaktywnych p?atk?w dro?d?owych (lub tartego parmezanu)
1 ?y?eczka tymianku, najlepiej cytrynowego
50g ?ososia
50g zielonego groszku (najlepiej w str?kach)
oliwa
s?l, pieprz (mo?e by? cytrynowy)
natka pietruszki
Instrukcja
1/ W sporym garnku rozgrzej oliw? i du? na niej cebulk?.
2/ Do zeszklonej cebuli wsyp ry? i zalej 200 ml wina, sokiem z 1/2 cytryny i otart? sk?rk? z cytryny. Cz?sto mieszaj. Gdy wch?onie si? wino dolewaj stopniowo bulion. Nie zapominaj o mieszaniu.
3/ Dodaj p?atki dro?d?owe, s?l, tymianem, szafran, kurkum?, imbir i ga?k? muszkato?ow?.
4/ Groszek w str?kach podsma? na niewielkiej ilo?ci oliwy, je?eli jest to groszek ?uskany ugoruj w niewielkiej ilo?ci wody, dodaj do risotto (cz??? mo?na zostawi? do posypania na wierzch)
5/ ?ososia ugrilluj lub ugotuj na parze, podziel na kawa?ki i dodaj do risotto.
6/ Dopraw mi?t?, natk? pietruszki i pieprzem na talerzu.
Notatki
W zale?no?ci od tego, czy do naszej potrawy dodamy p?atki dro?d?owe czy parmezan i ?ososia, mamy przepis na danie wega?skie lub nie. Obie wersje cytrynowego risotto s? smaczne i warto?ciowe.
Nieaktywne p?atki dro?d?owemaj? m.in. bardzo du?o witamin z grupy B, ?elaza i cynku. I ten ich fantastyczny aromat
Keywords: danie wega?skie, danie wegetaria?skie, kolacja, ?oso?, obiad, risotto, risotto cytrynowe, risotto z ?ososiem
