Zapiekane szparagi z wegańskim parmezanem
Kilka lat temu zapiekałam szparagi w szynce parmeńskiej i w cieście francuskim. Były pyszne, nie przeczę. Ale więcej tam było tej szynki i ciasta niż szparagów. Dziś królem na talerzu są one same w sobie – zapiekane szparagi z wegańskim parmezanem (zwanym warmezanem).
Dlaczego warto jeść szparagi?
Mają w sobie kwas asparaginowy. To podstawowy aminokwas, który wpływa na budowę mięśni, wykorzystuje się go również w leczeniu niskorosłości u dzieci. Wspomaga on również proces rekonwalescencji organizmu, przy osłabieniu, podczas wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu. Jest popularnym składnikiem suplementów i preparatów odżywczych.
Asparagina zawarta w nich poprawia funkcjonowanie nerek, usprawnia filtrację krwi i ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu (mowa o wodzie pozakomórkowej, powodującej obrzęki).
Są źródłem inuliny – prebiotyku, czyli substancji, która odżywia i wzmaga rozwój naszej prawidłowej mikroflory jelitowej.
Poza tym są niskokaloryczne, mają dużo błonnika, mikroelementów, są bogate w prowitaminę A, witaminę E oraz witaminy z grupy B.
A to nie koniec powodów, dla których warto je jeść. Napomknę jeszcze, że uchodzą za afrodyzjak.
DrukujZapiekane szparagi z wegańskim parmezanem
Składniki
1 pęczek szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 garść migdałów
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka płatków drożdżowych
Instrukcja
Wsyp migdały na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nastawiając go na 180 stopni. Powinny się one prażyć około 15-20 minut, więc możesz je trzymać razem ze szparagami.
Umyj szparagi i obierz je w razie konieczności, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i włóż do gorącego już piekarnika na 15 minut.
Gdy migdały będą spieczone i uprażone, a szparagi prawie gotowe, wyjmij migdały przerzuć je do moździerza i rozetrzyj z solą i płatkami drożdżowymi – tak robisz wegański parmezan.
Wyjmij upieczone szparagi, posyp je “warmezanem”.
Keywords: dieta roślinna, dieta wegańska, kwas asparaginowy, szparagi, szybka przekąska, wege, zapiekane szparagi