Lody buraczkowe są smaczne i zdrowe
Widzę miny przynajmniej części z Was – buraki – fe, nie, dziękuję! Ale spokojnie, poczekajcie, bo warto! Wczoraj wpadła do nas sąsiadka z córką, po małej aferze w sklepie, bo córka (lat 3) w sezonie letnim chce jadać tylko lody. Moi chłopcy zresztą mają podobnie. Tadek kilka razy dziennie woła “lolo” (co oznacza sok i lody jednocześnie). Zamrożone owoce zwykle zaspokajają jego potrzebę lodów, ale starsze dzieci wymagają dodatkowo odpowiedniej ‘formy’. Proponuję więc domowe lody buraczkowe – bo są smaczne i zdrowe. Wegańskie, bez dodatku cukru, bez laktozy i bez glutenu. Najmodniejsze można powiedzieć.
Z burakami w ogóle jest tak, że wielu przerażają. Wiem, bo dodaję je do wielu koktajli i widzę reakcje. W ostatnią niedzielę w Operze Narodowej miałam pokaz koktajlowy pt.:”Kultura picia” i uczyłam jak robić koktajle. Opowiadałam o sprzętach, różnicach w sokach i koktajlach, pokazywałam co z czym można łączyć, żeby niektóre smaki uwydatnić, a inne ukryć. Na wejście przyniosłam 3l soku z buraczków, tak na zachętę. Sok wypito natychmiast, byli tacy, którzy przychodzili po dokładki (wśród nich dzieci), ale byli też rodzice, którzy patrzyli na kolor i mówili: “Och z buraczkiem, to dzieci nie lubią”. Za chwilę zresztą niektórzy z nich przychodzili z pytaniem “Co zrobić, żeby dzieci chciały jeść warzywa?”. Cóż…. odpowiedź jest banalna… Pozwolić im na to!
Ja wiem, że nie jest to tak proste, nie rozwiązuje każdego przypadku, ale jeżeli kilku letnie dziecko widzi skrzywioną minę mamy, słyszy: moje dziecko tego nie chce, to … jak wielką przekorę musi w sobie mieć, żeby przepchnąć tę mamę i zaryzykować. Warto też dawać dzieciom warzywa bez presji, przypadkowo i pod rękę.
DrukujLody buraczkowe
Składniki
2 ugotowane lub upieczone buraki
1 duży banan
1 szklanka malin
1/2 szklanki słodkich owoców – dojrzałych truskawek, czereśni czy borówek amerykańskich
1/2 szklanki kostek lodu
Instrukcja
1/ Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj bez lodu. Dodaj go dopiero po chwili. Kryształki lodu są jak dodatkowe ostrza, dzięki nim masa lodowa będzie gładsza.
2/ Przełóż lody do pojedynczych pojemniczków na lody.
3/ Jeżeli nie masz małych foremek na lody, mogą to być plastikowe kubeczki do których włożysz łyżeczkę, pełniącą funkcję patyczka, gdy lody zamarzną.
4/ Gdy lody wkładasz do większej formy, gdy będą zamarzać, mieszaj je co godzinę. W przeciwnym razie zrobi się “wielki kryształ” który trudno będzie podzielić przy rozdzielaniu porcji.
Nutrition
- Calories:282
- Fat:1,3
- Carbohydrates:52
- Fiber:16,2
- Protein:7
Keywords: lody, buraki, lody buraczkowe, zdrowe słodycze, sorbet, wegańskie, domowe lody