Dynia – listopadowe warzywo
Rośliny z rodziny dyniowatych to jedne z najwcześniej udomowionych roślin. W Meksyku znaleziono nasiona dyni pochodzące z 10000-5000 r.p.n.e. niesamowite prawda? Do Europy dynia została przywiziona w XVI w przez Hiszpanów. Najchętniej uprawianą w Polsce została dynia olbrzymia, inne gatunki rozpowszechniły się dopiero po II wojnie światowej. To jej miesiąc! Dynia – listopadowe warzywo.
Dynia – listopadowe warzywo
Dynia jest warzywem niskokalorycznym (niecałe 30kcal/100g), a przy tym zawiera sporo cennych składników odżywczych. Pomarańczowy miąższ świadczy o tym, że dynia bogata jest w ß-karoten, który jest prowitaminą A. Odpowiedzialny przede wszystkim za dobrą kondycję naszych oczu i skóry. Co więcej karotenoidy mają także działanie przeciwutleniające, tak samo jak polifenole. Obie te grupy związków odnajdziemy w miąższu dyni. Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że dynię możemy zaliczyć do żywności mającej działanie antynowotworowe. W dyni znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę E oraz K. Dostarczy nam też potasu, magnezu oraz w mniejszej ilości żelaza, wapnia.
Miąższ oraz świeży sok z dyni mają działanie moczopędne i dawniej były stosowane w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych i nerek. Niska kaloryczność i zawartość błonnika sprawia, że jest to cenne warzywo w dietach odchudzających, reguluje metabolizm i usprawnia pracę jelit.
Poza wieloma właściwościami zdrowotnymi dynia jest też dla mnie królową jesiennych potraw. Lubię ją za to, że można ją przyrządzić na sto różnych sposobów i za każdym razem jest pyszna. Na słodko, na wytrawnie, w tarcie i babeczkach.
DrukujSzybki makaron z dynią i pieczarkami
- Prep Time:5
- Cook Time:15
- Czas przygotowania:20 minutes
Składniki
200 g makaronu pełnoziarnistego
2 szklanki dyni posiekanej w kostkę
pieczarki lub inne grzyby
2 garście szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 18% (dobrze widzicie – czasami można:) lub śmietanka wegańska)
Oliwa lub masło klarowane
Tymianek (koniecznie!)
Nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie)
Instrukcja
1/Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2/ Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.
3/ Gdy się zeszklą dodaj pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę dynię. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem.
4/ Gdy dynia zmięknie i zacznie trochę się rozpadać dorzucić garść szpinaku, a gdy liście podwiędną dodaj śmietanę i zamieszaj.
4/ Zdejmij z ognia, wymieszaj z ugotowanym makaronem i ewentualnie posyp płatkami drożdżowymi.
Nutrition
- Serving Size:1 porcja
- Calories:562
- Fat:16,2
- Carbohydrates:81
- Fiber:12
- Protein:20
Keywords: sezonowe danie, danie wegetariańskie, dynia, szybkie danie, warzywa
Kamilla
30 stycznia 2019 @ 22:34
Bardzo lubię dynię. Zastanawiam się jak smakuje z pieczarkami, to musi być ciekawe 🙂
foloren torium
17 lutego 2019 @ 15:07
Hi! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!
Dietetyk Na Walizkach
20 lutego 2019 @ 20:57
Szkoda, że sezon na świeżą dynię już dobiegł końca 🙁
Ogrodolandia
13 listopada 2020 @ 08:34
Prosty i pyszny przepis! 🙂 Z dyni można także przygotować efektowne, jesienne dekoracje 🙂