Razowa tarta z porami
Lubię tarty, bo mogę trzymać je w lodówce i jeść w każdej chwili. Są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Ostatnio pisałam o porach, i te właśnie pory wykorzystałam do zrobienia tarty na żytnim spodzie. Dlatego dziś daję przepis na razową tartę z porami. Będzie też kilka słów o Kobietach bez diety.
Kobiety bez diety, czyli my
Ta razowa tarta z porami jeszcze nie jest razowa w 100%, bo dałam 1/4 porcji mąki pszennej, a to dlatego, że nie chciałam zmarnować całego ciasta, gdyby eksperyment nie wyszedł. Udało się na szczęście i Kobiety bez Diety spałaszowały ją podczas naszego ostatniego spotkania. 😉
Kobiety bez Diety to 7 dietetyczek i psychodietetyczek, które zebrane przez Agatę Ziemnicką postanowiły wspólnie zadziałać jednocząc swoje siły. Każda z nas pracuje nad tym osobno każdego dnia, ale wierzcie mi – zebranie się w grupie daje wielką moc. Wiem to, bo na co dzień pracuję sama. Dlatego o naszej działalności z pewnością jeszcze wiele usłyszycie. Marzy się nam rewolucja żywieniowa, ale nie chcę jeszcze zdradzać za dużo. Będzie to zmiana podejścia do naszego ciała, naszego odżywiania oraz w ogóle – do życia! Jak widać na załączonych zdjęciach, my nie tylko jemy, ale również ostro pracujemy. Nadstawiajcie uszu i oczu, bo chcemy w Was wzbudzić apetyt na zdrowe odżywianie, które przecież jest karmieniem siebie. I swoich bliskich. Jak nie raz już powtarzałam, dla mnie dobre jedzenie jest wyrazem największej miłości, zarówno do partnerów czy przyjaciół albo mężów lub żon, rodziców i dziadków, jak i do dzieci.
Mam nadzieję, że poczujecie teraz moją miłość w tej tarcie. I że na talerz dołożycie do niej jeszcze trochę surówki! Smacznego i zdrowego!
DrukujRazowa tarta z porami
- Prep Time:5
- Cook Time:40
- Czas przygotowania:45
- Porcje:8-10 1x
Składniki
Ciasto:
3/4 szklanki mąki żytniej razowej
1/4 szklanki mąki pszennej
120 g masła
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody
Wierzch:
2 pory
4 garście roszponki
10 pieczarek
garść orzechów
opcjonalnie kilka suszonych pomidorów
300 ml jogurtu naturalnego
jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka masła
sól i pieprz
Instrukcja
1/ Zimne masło posiekaj nożem i jak najszybciej wymieszaj z pozostałymi składnikami. Kruche ciasto nie lubi dotykania, więc im szybciej to zrobisz tym lepiej. Dlatego czasem robię je w maszynie mieszającej.
2/ Gotowe ciasto rozprowadź równomiernie w naczyniu do tarty, nakłuj widelcem i wstaw na chwilę do lodówki lub zamrażarki, żeby masło stwardniało.
3/ Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. Ja nie mam problemu z tym, że ciasto kruche mi rośnie, ale podobno czasami się unosi – więc można je piec z fasolką na wierzchu.
4/ Pora pokrój w półtalarki i podsmaż na oliwie z odrobiną soli, a na koniec dodaj masło.
5/ Posiekaj lekko orzechy, suszone pomidory oraz pieczarki.
6/ Wymieszaj jogurt z jajkiem, solą i pieprzem. Jeżeli jest zbyt gęsty, aby się dokładnie rozlać, dolej do niego odrobinę mleka.
7/ Na podpieczone ciasto wyłóż pora, roszponkę i inne dodatki. Całość zalej jogurtem.
8/ Zapiekaj kolejne 20 minut.
Notatki
Na wierzch tarty możesz położyć na co tylko masz ochotę. Świetna jest rukola, szpinak, można dodać odrobinę sera lub fety. Warto pamiętać o czymś chrupiącym jak orzechy lub pestki dyni czy słonecznika.