Idealna przekąska i słowo o sensoryce
Roboty tyle co nic. Wartości dużo, smak cudowny. Można piec jabłka z miodem i orzechami w środku, ale można też je pokroić i serwować w plasterkach. Małe porcje są atrakcyjną przekąską, podane z masłem orzechowym zwiększają kaloryczność i wartość odżywczą, więc są świetne dla niejadków. To jest idealna przekąska. Bo gdy posypiemy jabłka płatkami owsianymi albo innymi bakaliami to mamy również fantastyczne doznania podczas jedzenia.
Słowo o sensoryce
Dlaczego? Uwielbiamy pokarmy, które mają w sobie różne konsystencje. Wzorem są tu deserowe kuleczki kokosowe lub czekoladowe. Wolę kokosową, więc wiem o czym mówię. A więc tak: w środku twardy orzech. Zatopiony w aksamitnym kremie. Potem chrupiący wafelek, gęsta masa i delikatne wiórki. Wiecie o czym mówię? Dwa kęsy, a wiele struktur. Pamiętajcie więc o tej zasadzie komponując swoje posiłki. Zupa krem jest fajna, ale gdy dodamy do niej prażone pestki dyni, polejemy odrobiną oleju i wrzucimy łyżkę pokrojonych w kostkę warzyw (albo jak w restauracji dodamy chipsa warzywnego do chrupania) to uzyskamy ‚pełniejsze’ danie. A przy okazji o wiele bardziej wartościowe. Są oczywiście osoby, które lubią jedną konsystencję.
Jak pokazują analizy, najczęściej dotyczy to osób z pewnym rodzajem nadwrażliwości lub z zaburzeniami sensorycznymi. Nasze ciało nie radzi sobie z nadmiarem bodźców, więc unikamy ich gdy to możliwe – między innymi w pokarmach. To z tego powodu niektóre dzieci wolą również posiłki w danym kolorze. Lub nie chcą łączyć nic na talerzu i jedzą najpierw ziemniaki, potem klopsa, a na końcu surówkę. Bronimy się przed nadmiarem bodźców. Jeżeli Twoje dziecko tak robi, zastanów się, czy możesz zapewnić mu odrobinę spokoju. Może ciszy, może mniej bodźców ze strony światła. I uszanuj to. Takie reakcje są dobre i świadczą o działających mechanizmach obronnych.
Idealna przekąska
Pamiętajcie, że w zdrowej diecie najważniejsze jest urozmaicenie. Robiąc ten deser możecie zmieniać jabłko na gruszkę, a masło orzechowe za każdym razem wybierać inne. Polecam domowe masło migdałowe.
DrukujIdealna przekąska
Składniki
1 jabłko
1–2 łyżki dowolnego masła orzechowego
garść płatków owsianych
łyżka zmieszanych bakalii
Instrukcja
1/ Jabłko umyj i pokrój w poprzek na plasterki grubości około 1 cm.
2/ Połóż je na blaszce i posmaruj masłem orzechowy, następnie posyp płatkami owsianymi i bakaliami.
3/ Zapieka w temp. 160 stopni przez 7-10 minut.
Eskimos
20 marca 2019 @ 18:18
Pycha!