Orzechowy mazurek to moje comfort food
Generalnie jestem przeciwna cukrowi, chcę jeść i karmić zdrowo – ale nie znaczy to, że nasze Święta są pozbawione wszelkich przyjemności. Właściwie nie jemy deserów i ciast, ale na Wielkanoc obowiązkowy jest orzechowy mazurek. To jest moje comfort food i smak dzieciństwa.
Orzechowy mazurek to moje comfort food
Przepis na tę pyszną masę orzechową (Staś mówi o niej orzechowy lukier) pochodzi z której z książek Małgorzaty Musierowicz. Niestety nie pamiętam z której. I ciut go odsłodziłam. Wiąże się z nim pewna kompromitująca dla mnie sytuacja… Wiele, wiele lat temu, gdy moja mama zrobiła orzechowe mazurki po raz pierwszy. Nie mogliśmy ich jeszcze jeść – to pewnie była Wielka Sobota. I ta masa z nich była tak pyszna, że postanowiłam ją dorobić dla siebie, bez ciasta – tylko do zjedzenia łyżeczką. Mama podała przepis: szklanka orzechów włoskich, szklanka śmietany i szklanka cukru pudru – wymieszaj je w garnku, zagotuj, mieszaj aż masa zawrze. No i ja odmierzyłam wszystko, wrzuciłam orzechy włoskie do tej śmietanki, mieszałam, mieszałam, a one się nie rozpuściły! No więc… pamiętajcie, aby je zmielić przed rozpoczęciem przygotowywania tej masy.
To jedyny Świąteczny deser który gości na naszym stole. Wiem, że mogłabym cukier zamienić na coś innego, że śmietanka kremówka nie jest najlepsza dla zdrowa… Ale za to sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem to zbilansuje! No i nie mamy problemów z cholesterolem.
Tuż przed Świętami
Dziś u nas w domu jest 5 dzieci. Liczyłam na ich ogromną pomoc w dekorowaniu. Skończyło się jak z pierniczkami – na dekoracji kilku małych mazurków i zjedzeniu większości bakaliowych dekoracji. Teraz dzieci z kartonów zbudowały sklep i się w nim bawią. Dzieciństwo bez zabawek jest najlepsze!
DrukujOrzechowy mazurek to moje comfort food
Opis
Mazurek
250g mąki orkiszowej
90g masła
2 żółtka
50g drożdzy
szczypta soli
50 g inuliny
Masa orzechowa
1 i 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru pudru
szklanka śmietany kremówki
Bakalie do dekoracji
Składniki
1/ Wymieszaj mąkę z pokruszonymi drożdżami, tartym masłem, żółtkami, solą i inuliną. Gdy ciasto będzie jednolitą masą odłóż ją na kilka godzin do lodówki.
2/ Uformuj z ciasta mazurki grubości około 0,5 cm. Pamiętaj o zrobieniu rantów, dzięki którym masa się nie rozleje. Niech będą wyższe niż planujesz, bo w czasie pieczenia się nieco obniżą.
3/ Nakłuj mazurki widelcem i piecz ok. 15 minut w 160 stopniach (wyjmij je, gdy zaczną się rumienić).
4/ Składniki na masę wymieszaj w garnku i podgrzewaj na niewielkim gazie aż się zagotuje – cały czas mieszając.
5/ Ciepłą masę wlej na mazurki i udekoruj je bakaliami zanim masa stężeje.
6/ Gotowe mazurki zostaw przynajmniej kilka godzin w chłodnym miejscu.
Agata Nowak
23 kwietnia 2019 @ 09:17
Przepisy Małgorzaty Musierowicz i u mnie znajdują zastosowanie, mam nawet 2 książki z zebranymi przepisami na Gwiazdkę i Walentynki. Sama ich lektura jest przyjemnością. W zeszłym roku robiłam pierniczki z Jeżycjady:) Pozdrawiam serdecznie z Poznania