Dieta SIRT zalecenia i przepis na koktajl
Dieta SIRT to prawdopodobnie najnowszy trend, dzięki któremu spektakularnie i zdrowo schudła chociażby Adele. Pytanie brzmi na czym ta dieta polega, co wolno, a czego nie? A przede wszystkim jaka jest opinia dietetyka. Dodatkowo przepis na koktajl zgodny z zaleceniami diety, która nie tylko odchudza, ale dodatkowo odmładza!
Cud czy miód?
Jako dietetyczka walczę z sezonowymi dietami cud. Jestem jedną z założycielek fundacji Kobiety bez Diety . Dlatego niewątpliwie dużą część mojego czasu poświęcam na walkę z takimi nowinkami. Ale… wydaje się, że dieta SIRT jest wspaniałym pomysłem na to, jak wprowadzić zdrowe żywienie do naszego życia. Na zawsze. I zapewnia nasze potrzeby czegoś nowego (najnowsza dieta), czegoś konkretnie nazwanego (SIRT), zadaniowego, oraz działającego niezwykle konkretnie (bo uruchamiającego białko sirtuinę).
Założenia diety SIRT
- 4 posiłki dziennie, nie przekąszamy, jemy nie częściej niż co 1,5 godziny.
- Dieta opiera się na zdrowych, pełnowartościowych, urozmaiconych produktach.
- Bazuje na warzywach, koktajlach z zielonych liści i wielu zdrowych produktach.
- Wyklucza to, co i tak wykluczają wszyscy dietetycy.
- Jemy do 19.00.
- Poza dietą ważna jest aktywność fizyczna.
Do normalnej i urozmaiconej diety codziennie dodajemy:
- grykę,
- soję,
- oliwę z oliwek,
- kakao, zieloną herbatę i kawę,
- czerwoną papryczkę chilli i kurkumę,
- kapary,
- czerwoną cebulę i czerwoną cykorię,
- orzechy włoskie,
- zielone liście (na przykład jarmuż, seler naciowy, natka pietruszki, lubczyk, rukola),
- daktyle i truskawki,
- gorzka czekolada,
- czerwone wino.
Nie wolno na niej jeść:
- słodyczy i cukru,
- białej mąki i produktów z niej pochodzących,
- słodkich napojów gazowanych,
- fast-foodów, przetworzonej żywności.
Trudny i kontrowersyjny początek, który zachęca
Jedyne, do czego można się przyczepić jest pierwszy tydzień. Najpierw przez 4 dni należy pić i jeść 3 zielone koktajle i tylko 1 stały posiłek. Dostarczać one powinny nie więcej niż 1000 kcal. Przecież to nie jest wystarczająco dużo. Wiemy, że nasze zapotrzebowanie jest znacznie wyższe, ale z drugiej strony przyjmowanie odpowiednio dużej ilości warzyw i owoców oraz kaszy gryczanej nie będzie dla nas na tyle złe, co inne niskokaloryczne i niedoborowe diety. Następnie 2 zielone koktajle i 2 posiłki (do 1500 kcal). Potem, ostatni etap diety ma trwać całe życie i jest zdrową dietą, z dużą ilością zielonych liści, produktów zawierają dużą ilość polifenoli. To roślinne przeciwutleniacze, które naturalnie działają odmładzająco. Dodatkowo poprawiają samopoczucie, zmniejszają ryzyko nowotworów, chorób takich jak Alzheimera czy Parkinsona.
Może zatem lepiej wolniej
Moim zdaniem, jeżeli nie jesteśmy gotowi na silne wyzwanie dla organizmu i nie łakniemy natychmiastowych efektów, zdecydowanie lepiej jest pominąć pierwszy etap. Co istotne, to wtedy decydujemy się na zmianę diety na zdrowszą i dokładamy do niej zielone koktajle. W nagrodę mamy przecież czerwone wino i czekoladę! Reasumując, jedzmy zdrowo przez całe życie.
Na zdrowie!
DrukujZielony koktajl SIRT
Składniki
1 zielony ogórek (lub duża garść zielonych liści)
2 łodygi selera naciowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 jabłko,
1⁄2 cytryny,
2 krople np. oleju lnianego
1∕3 szklanka wody (lub naparu z zielonej herbaty)
Instrukcja
Ogórek, seler, jabłko, natkę pietruszki i cytrynę wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Następnie dolewamy wodę (lub napar) i olej. Mieszamy i pijemy.
Notatki
Olej lniany możemy z pewnością zastąpić oliwą z oliwek, która jest niewątpliwie równie zdrowa, ma jednak mniej kwasów omega 3.
Sylwia
12 maja 2020 @ 08:49
Kasiu, mam pytanie, czy sok można sporządzić w blenderze miksując po prostu wszystkie składniki? Czy konieczny jest zakup sokowirówki/wyciskarki gdy decydujemy sie na dietę sirt?
Stasia
13 maja 2020 @ 22:50
mam to samo pytanie co Sylwia. Zastanawiam się czy to musi być sok, czy mogą być zmiksowane składniki.
Gania
30 lipca 2020 @ 16:04
ja blenduję. Wydaje mi się, że w ten sposób zachowuje się więcej wartości odżywaczych.
Kasia Stuhr-Błażejewska
24 sierpnia 2020 @ 17:41
Blendując mam więcej błonnika, więc nieco mniej składników się wchłonie, ale za to będziemy bardziej syci. Te wyciskane soki z kolei są lepiej przyswajalne, ale coś z nich zostaje… Chociaż można z tego zrobić placuszki – i to jest wtedy pełnia szczęścia odżywczego! Dzięki za komentarz 🙂
Ewa
15 maja 2020 @ 06:30
podzielę się wiedzą którą mam :), nie trzeba sokowirówki ale im lepszy blender tym lepiej zblendowane składniki – lepiej smakują i lepiej się przyswajają, dopytam o daktyle medjool czy można dołożyć jednego posiekanego? 🙂
Małgorzata
20 maja 2020 @ 08:37
Najlepiej sok zrobić bo taki koktail zblendowany ciężko wypić.
Anna
15 maja 2020 @ 16:49
Dziewczyny zrobiłam ten Sok za pomocą blendera zwykłego a drugi za pomocą blendera kielichowego i druga opcja jest o wiele lepsza. Nie pozostawia grudek i jest aksamitną i idealna do wypicia.
aga
16 maja 2020 @ 13:16
A daktyle takie bakalland z biedronki mogą być ? Czym one sie różnią od tych meedjol ?
Kasia
16 maja 2020 @ 14:06
A czy ktoś ma jakieś przepisy na ten jeden stały posiłek? Szukam inspiracji nie za miliony tylko produkty które dostępne są w każdym sklepie osiedlowym.
Anonim
30 maja 2020 @ 08:03
Świeże daktyle MEDJOOL
, to nie bakalie to świeże owoce. Świeże daktyle MEDJOOL NIE są suszone ani podsuszane. Ich pomarszczona brązowa skórka wynika z etapu dojrzewania na palmie daktylowej.
Dagmara
18 lipca 2020 @ 10:33
Czym można zastąpić seler naciowy w przypadku alergii?
Kasia Stuhr-Błażejewska
19 lipca 2020 @ 12:35
Można pominąć, dać więcej ogórka lub np. kawałek brokuła 🙂
Gonia
18 maja 2020 @ 19:18
Ja na stały posiłek znalazłam tylko jeden przepis dorsz gotowany na parze z kaszą gryczaną i sałatką z czerwonej cykorii. Jeśli ktoś ma więcej takich przepisów to bardzo proszę o pomoc.
Karola
22 maja 2020 @ 15:56
Co strona to inne przepisy na ten koktail oraz inne składniki na posiłki…najlepiej chyba wziąć ze źródła informacje, czyli z książki
Kasia Stuhr-Błażejewska
7 czerwca 2020 @ 21:43
Produktów jest masa, więc trzeba sobie wybierać i urozmaicać 🙂
Sylwia
24 maja 2020 @ 15:29
No właśnie myślę że największy problem to wszyscy chyba maja z tym obiadem, więc może tutaj jakaś pomoc by się przydała. Z góry dziękuję.
Ola
3 czerwca 2020 @ 12:11
Przecież produkty aktywujące sirtuiny są różne i taki koktajl możemy robić z różnych produktów. To nie jest jeden typ koktajlu ?
Kasia Stuhr-Błażejewska
7 czerwca 2020 @ 21:42
Oczywiście! Koktajli jest cała masa, ja podaję jeden przykładowy.
Anonim
26 czerwca 2020 @ 22:18
Ok
Wioletta
8 czerwca 2020 @ 11:25
Czy podany przepis na koktajl to jedna porcja, czy na cały dzień?
Sylwia P.
10 czerwca 2020 @ 10:00
Propozycja koktajlu. Składniki trzeba zmiksować:
• Połówka pomarańczy
• Łodyga selera
• Kilka listków mięty
• Kiwi
• Kawałek świeżego imbiru
• Kawałek świeżej kurkumy
• Szklanka wody
Kinga
3 lipca 2020 @ 07:46
Czy produkty można miksować blendowac w blenderze kielichowym dodając ew więcej wody
Kasia Stuhr-Błażejewska
19 lipca 2020 @ 12:39
Można! 🙂 Proszę blendować dłużej, niż “się wydaje”, ponieważ wtedy rozbija się więcej ścian komórkowych i wydobywa najlepsze składniki!
Sylwia P.
10 czerwca 2020 @ 10:02
Propozycja posiłku:
• Szparagi i cebula czerwona pieczone w piekarniku, posypane chilli
• Serek z orzechów nerkowca
• Warzywa duszone na patelni (czosnek, kapusta pak choi, seler naciowy, koper włoski – bulwa, jarmuż) na oliwie z oliwek, doprawione kurkumą, chili i sosem sojowym
• Całość posypana natką pietruszki i kolendrą
Małgorzata
12 czerwca 2020 @ 07:45
Słuchajcie, najlepiej zakupić odpowiednie książki. W nich znajdziecie dużo więcej informacji na temat samej diety, jej składników, produktów no i mnóstwo przepisów. Kupiłam dwie, jedną nasza rodzimą a drugą tłumaczoną i powiem Wam, że ta druga jest napisana bardziej naukowo i wyjaśnione jest dokładnie co i jak ale jadłospisy sa bardziej powiedziałabym pod naszych angielskich sąsiadów ( jak np używanie pasty miso i kilku innych składników) Nie oszukujmy sie u nas z tym troche ciężej. Pierwsza za to jest świetna bo ma dużo przepisów zmodyfikowanych pod nasze polskie realia, dużo zdjęć i przyjemnie się ją czyta:)
Także do dzieła:)
Kasia Stuhr-Błażejewska
20 czerwca 2020 @ 22:07
Tak! Nawet polecałam ‘naszą’ książkę
Anna
26 stycznia 2021 @ 19:20
A jaki tytuł i autor nie „ naszej” książki ?
Alem
17 czerwca 2020 @ 20:45
Uważam, że wyciskarka to zły pomysł. Traci się błonnik.
Kasia Stuhr-Błażejewska
20 czerwca 2020 @ 22:03
To jest minus, ale z drugiej strony błonnik ogranicza wchłanianie niektórych składników – ja jestem za różnorodnością. Niektóre soki miksujemy, inne wyciskamy. różnice między sokiem a koktajlem. 🙂
Małgorzata
28 czerwca 2020 @ 20:53
Witaj
Czy można przyrządzić koktajl dzień wcześniej, czy na te same wartości?
Kasia Stuhr-Błażejewska
19 lipca 2020 @ 12:40
Część witamin się rozpada, ale ja zawsze stoję na stanowisku, że lepiej wypić koktajl który był dobę w lodówce, niż nie wypić koktajlu w ogóle! 🙂
Aga
7 lipca 2020 @ 11:13
a ja mam pytanie o przepis na koktajl dla alergików…bez kiwi, selera, orzechów, jabłka…..
Kasia Stuhr-Błażejewska
19 lipca 2020 @ 12:37
Jest ich sporo w moich koktajlowych książkach – jest też książka specjalnie dla alergików! Smacznego i pozdrawiam!
BeaSu
15 lipca 2020 @ 10:02
Nie mam sokowirówki/wyciskarki a jedynie blender. Ten koktajl z ogórkiem przypadł mi bardzo do gustu (mojej 2letniej córce również). Aby był bardziej do picia dodaje po prostu wodę. Dużo fajnego jedzonka jest w “różowej książce” 😉 Polecam
Kasia Stuhr-Błażejewska
19 lipca 2020 @ 12:36
Świetnie! 🙂 Super, gdy dzieci jedzą z nami! Pozdrawiam
Ania
2 września 2020 @ 14:46
Jestem uczulona na orzechy (wszystkie oprócz pistacji) oraz na seler naciowy, jabłka i kiwi ? czym mogę zastąpić te produkty i w jakich proporcjach? Takich samych jak ten produkt wymieniany?
Z góry dzięki!
Diana
7 września 2020 @ 11:04
Mam takie pytanie- dlaczego koktail a nie np sałatka z tego wszystkiego? Czemu koktail jest lepszy- nigdzie tego nie wyczytałam. Mam awersję do picia takiego gęstego “czegoś” co kojarzy mi się z eliksirem z kocim włosem 🙂 Czy jak zjem sałatkę z tych składników to efekt będzie gorszy? Mogę sporo popić wodą.
pozdrawiam!
martika
10 stycznia 2021 @ 12:52
Uważam, że warto zainwestować w wyciskarkę wolnoobrotową, tylko poziomą, bo koleżanka wzięła tańszą, pionową i jej się zapycha. Ja daję worek jarmużu, opakowanie rukoli, półtora jabłka, paczkę selera naciowego, półtorej cytryny, trochę pietruszki, łyżeczkę maczy. Wychodzą mi z tego 3 szklanki soku, który się dobrze wypija. Kończę pierwszy tydzień fazy I. Dziś mam dwa posiłki, i uwaga, że robimy dziś pizzę. Według książki autorów sirt MOŻNA dać połowę mąki białej (połowę gryczanej) , zatem to chyba nie tak, że jej nie wolno jeść, skoro jest w przepisie autorów???
Chcę pociągnąć pierwszą fazę do 10 dni (dwa posiłki, dwa koktajle, w sumie 1500 kcal). Zobaczymy, czy dam radę.