Wegańska sałatka kalafiorowa
Sałatka z surowego kalafiora kojarzy mi się z majówką. Przez kilka lat jadałam ją podczas majowego weekendu w wykonaniu Magdy i Iwanki na działce u Roberta 🙂 To znaczy była to nieco inna sałatka, bo z żółtym serem i majonezem. Nie wykluczam, że również były tak jajka. Ta dzisiejsza smakuje niemal identycznie, ale jest wegańska! To zachwycające, że wegańska sałatka kalafiorowa jest tak chrupiąco pyszna!
Roślinna wersja sałatki kalafiorowej ma kilka plusów. Jednym z nich jest to, że dzięki niej jemy mniej produktów zwierzęcych – nabiału oraz jajek… To duża ‘oszczędność’ dla środowiska. Taka roślinna wersja ma również duże znaczenie zdrowotne dla nas. Nie mówię nawet o kaloriach, ale o jakościowych zmianach. Dania kuchni roślinnej są źródłem dobrych tłuszczy – których powinniśmy jeść więcej, a nie mają tłuszczy zwierzęcych – które są przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Nie zmuszam nikogo do przejścia na weganizm. Ale… jeżeli Wasze podniebienie może być zadowolone z takiej sałatki, to macie kolejne danie w asortymencie kuchennym. A urozmaicenie jest ważne. Polecam więc fleksi!
Czarna sól kala namak
To sól zawierająca siarczany, w związku z czym ma jajeczny zapach i smak. To wspaniały dodatek kuchni kogoś zainteresowanego daniami roślinnymi. Można ją znaleść w sklepie ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Starcza na długo, bo nie nadaje się do wszystkich potraw, a jako sól sama w sobie nie jest wskazana do jedzenia w dużych ilościach.
Nie przestraszcie się również – bo taka czarna jak w nazwie ona nie jest. Raczej szaro – brązowa.
Ta sól pomoże Wam ograniczyć spożycie produktów z cholesterolem!
Drukuj
Wegańska sałatka kalafiorowa
- Prep Time:10
- Czas przygotowania:10 minutes
- Porcje:2-3 1x
Składniki
1/2 surowego kalafiora
8–10 rzodkiewek
1/2 awokado
1/2 szklanka ugotowanej cieciorki
pęczek natki pietruszki
łyżka pestek słonecznika
szczypta soli jajecznej
Instrukcja
1/ Kalafiora posiekaj drobno nożem.
2/ Potnij w kostkę rzodkiewki, posiekaj natkę pietruszki, widelcem rozgnieć awokado.
3/ Wymieszaj wszystkie składniki, posyp pestkami słonecznika i dopraw solą jajeczną.
Notatki
Czarna sól jajeczna nie jest niezbędna, ale to dzięki niej wegańska sałatka może smakować jak jej ‘tradycyjny’ odpowiednik. Prowadząc kuchnię roślinną warto się w nią zaopatrzyć.